„Urmărește Ungaria să desprindă Transilvania de România?” – ce răspund românii

Potrivit unui sondaj realizat recent, aproape jumătate din români consideră că principalul interes al Ungariei față de țara lor este acela de a „desprinde Transilvania de România” pentru a o anexa. Chiar și după un secol, problema Transilvaniei generează discuții și reacții negative nu doar la nivel diplomatic, între cele două state, ci și la nivel național.

INSCOP Research, o companie privată de cercetare sociologică, comunicare publică și științe politice, a publicat recent rezultatele unui nou sondaj. Acesta este parte a unui studiu mai amplu numit „Neîncredere publică: Vest versus Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenul știrilor false”. 

Cel de-al treilea capitol al sondajului are în vedere atitudinea românilor față de companiile străine, relația cu Ungaria, opinia asupra minorităților și spațiul Schengen. 

Una dintre cele mai sensibile întrebări a fost cea referitoare a intenția Ungariei de a anexa Transilvania la teritoriul său. Respondenții cărora li s-a cerut să își exprime acordul sau dezacordul față de afirmația „Ungaria urmărește să desprindă Transilvania de România” au răspuns după cum urmează:

  • 49,5% DA 
  • 43,2% NU 
  • 7,5% nu au răspuns sau nu au știut ce să răspundă. 

Interesant este și faptul că 87,2% dintre români consideră că țara trebuie să protejeze drepturile minorităților care trăiesc pe teritoriul său. 

Majoritatea intervievaților (78%) consideră că românii sunt percepuți ca „cetățeni de rangul doi” în UE. Cu toate acestea, aceeași majoritate consideră că România are locul său în politica internațională și în alianțele militare, dar mai are de lucru în privința protejării intereselor naționale, chiar dacă asta ar însemna uneori periclitarea poziției sale de stat membru al UE.  

Același studiu a mai scos la iveală faptul că 51.6% din respondenți au încredere în Uniunea Europeană și 49,4% au se încred în NATO. 

Cât privește țările din regiune sau de la nivel mondial, nivelul de încredere al românilor în acestea variază semnificativ. Germania este țara care se bucură de cea mai mare încredere (58%), urmată de SUA cu 47%, în vreme ce China (19%) și Rusia ( 16% ) se situează în partea de jos a listei.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research și finanțat de Trustul Mării Negre pentru Cooperare Regională, creat în cadrul unui parteneriat româno-leton-american cu scopul de a sprijini organizațiile civile și proiectele media. 

Sursa: dailynewshungary.com

Foto: activnews.ro