KELEMEN HUNOR: „Autonomia este un cuvânt care îi enervează pe români”

Într-un interviu acordat marți cotidianului g4media, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre prioritățile Uniunii la guvernare. În context, a discutat și despre problema autonomiei, despre care a afirmat că îi enervează pe români, dar și despre programul economic al Ungariei în Transilvania.  

În ceea ce privește prioritățile UDMR la guvernare, Kelemen Hunor a vorbit despre o reformă a administrației, o descentralizare. „Autonomia este un cuvânt care îi enervează pe români. Deci trebuie să vedem unde am greșit noi folosind acest termen fiindcă, dacă nu există o discuție, un dialog, între români și maghiari, sigur, nu ai cum să depășești această fază. Eu vorbesc de subsidiaritate și de o reformă a statului. Subsidiaritate ce înseamnă? Deciziile cât mai aproape de comunitățile locale. Acest lucru este valabil pentru toate comunitățile locale”, a precizat liderul UDMR, subliniind că „niciodată n-au propus altceva decât o subsidiaritate, aplicarea subsidiarității, principiului, într-o măsură destul de, hai, cum să spun, accentuată. Dar nu altceva. Deci niciodată nu am spus că e nevoie de altceva.”

Cu privire la implementarea politicii de descentralizare, liderul UDMR a precizat că, în perioada imediat următoare,există alte priorități, dar ulterior vor căuta o cale de a argumenta, precum și parteneri care să susțină formațiunea în vederea punerii în aplicare principiul subsidiarității. „Acest lucru este important pentru mine: cine decide despre problemele care sunt foarte aproape de comunitate. Decide comunitatea sau decide centrul? Centrul care de foarte multe ori, acum știți și dumneavoastră, știu și eu, habar nu are ce e în teritoriu”, a spus Kelemen.

Referitor la programul economic al Ungariei în Transilvania, vicepremierul a declarat că acesta este aproape de final și nu a fost realuat deocamdată. „Nu continuă, deci nu au deschis programe noi, ceea ce era pornit, alea, mă rog, sunt în derulare. La proiectele mici cred că s-a și încheiat încă de anul trecut. Urmează discuțiile. Da, am vorbit ultima dată cu ministrul de externe când a fost la Budapesta, cu Szijjarto, dar urmează să fie întâlniri bilaterale și să fie purtate aceste discuții fiindcă punctul meu de vedere nu s-a schimbat. În acest moment, dacă se investește în România și se investește dintr-un stat vecin, nu se investește nici din Iran, nici din altă parte, din China, din nu-știu-ce, din Uniunea Europeană, înseamnă că aduci bani în țară, nu iei bani din țară.

Aici iarăși vorbim de încredere sau de neîncredere. Ce rău a făcut Ungaria sau ce rău face România dacă investește în statele vecine? Acum, indiferent de ce stat vorbim, nu faci niciun rău dacă investești și produci prin acea investiție. Care-i problema?”, a întrebat retoric Kelemen Hunor. 

Interviul integral pe g4media.ro

Foto: playtech.ro