Prima victimă a „legii suveranității” din Ungaria – atlatszo.hu

Átlátszó, una dintre cele mai importante instituții de jurnalism de investigație din Ungaria, a fost acuzată că folosește fonduri străine pentru „a vâna” politicienii maghiari, de către un ONG apropiat de partidul de guvernământ Fidesz, Fundația de Solidaritate Civilă – Forum de Solidaritate Civilă (CÖF-CÖKA).

Această acuzație a avut loc într-o conferință de presă din 12 martie, unde CÖF-CÖKA a afirmat că își va prezenta concluziile „Biroului pentru Protecția Suveranității” și că inițiază o investigație privind finanțarea externă a Átlátszó și a altor ONG-uri, inclusiv Comitetul Helsinki din Ungaria, Transparency International și Amnesty International. Átlátszó este una dintre cele mai importante instituții de jurnalism de investigație din Ungaria și a câștigat numeroase alte premii pentru reportajele sale. Jurnaliştii Átlátszó au fost vizaţi de programe spion şi au fost supuşi la numeroase campanii de calomnie. Cu toate acestea, Átlátszó a primit Premiul Presei Maghiare de către Asociația Jurnaliştilor din Ungaria pentru a marca Ziua Libertăţii Presei din Ungaria, iar pe 14 martie, imediat după depunerea acuzațiilor publice, 20 de redacții maghiare au emis o declarație comună în sprijinul lui Átlátszó.

Alte voci din media (non-orbanizată din Ungaria) afirmă faptul că acest caz arată cum legea poate fi folosită de grupurile proguvernamentale pentru a face presiuni și a intimida mass-media independentă din Ungaria. Multe trusturi de mass-media se bazează pe fondurile donatorilor, inclusiv de la organizații și surse internaționale, deoarece guvernul neagă veniturile publicitare de stat și distorsionează piața media împotriva vocilor independente.

Legea privind „protejarea suveranității naționale”, o inițiativă a partidului Fidesz, prin care Viktor Orban a afirmat că va „împiedica interferențele străine”, a fost adoptată la data de 12.12.2023, de către Parlamentul Ungariei. Astfel, legea ungară a înființat o nouă agenție, „Biroul pentru Protecția Suveranității” care va supraveghea și va investiga interferențele străine în politică, ce pot influența rezultatul alegerilor.

Surse: ipi.media, g4media.ro.