Primele declarații ale noului prefect al județului Covasna, Ráduly István, imediat după ceremonia de învestire

Fostul primar al comunei Ozun, Ráduly István, a fost învestit joi dimineaţă în funcţia de prefect al judeţului Covasna, ceremonia de depunere a jurământului având loc în cadrul unei videoconferinţe cu ministrul Afacerilor Interne, în prezența reprezentanţilor mai multor structuri, instituţii şi organizaţii, dar şi a președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și a subprefecţilor Cosmin Boricean şi Dulányi-Balogh Szilárd.

Ministrul Lucian Bode a avut un mesaj special pentru noii reprezentanți ai Guvernului în judeţele Harghita și Covasna, pe care i-a numit „factori de echilibru”, declarând că așteaptă din partea acestora asumarea deplină a rolului constituțional care le revine, integritate și profesionalism „la cele mai înalte cote”.

După numirea oficială, noul prefect şi-a asumat angajamentul şi răspunderea pentru îndeplinirea atribuţiilor care îi revin, declarând, printre altele, că mandatul reprezintă o provocare.

„Am ascultat cu mare atenție și am memorat fiecare cuvânt în parte din mesajul domnului ministru Lucian Bode, şi sunt sigur că o să mă conformez (…) Începând de azi, chiar dacă este Joia Mare, și chiar dacă este 1 aprilie, am realizat că nu este o glumă și că trebuie să îmi intru în atribuții. Suntem o echipă mare de lucru, iar alături de colegii mei din Prefectură vom da dovadă de profesionalism, integritate, transparență și colaborare (…) Vă asigur că împreună cu cei doi subprefecţi, şi colectivul de lucru de aici, vom face tot posibilul să îi ajutăm pe cetăţenii judeţului. Este rolul nostru şi asta aşteaptă Guvernul României de la noi. Programul de guvernare, cu cele 18 capitole, este un program foarte bine pregătit. Îmi asum răspunderea şi voi face tot posibilul ca în judeţul Covasna acest program să nu rămână doar la nivel de hârtie, ci să adoptăm decizii importante din punct de vedere economic, social, şi aşa mai departe, în beneficiul cetăţenilor judeţului”, a declarat Ráduly István.

Acesta a mai declarat că se va axa pe îmbunătăţirea relaţiei dintre autoritățile publice locale şi instituția pe care o conduce, iar unul dintre obiectivele sale va fi sporirea eficienţei în cadrul instituţiilor deconcentrate.

„Nu-mi doresc altceva decât ca lucrurile să funcționeze, să intrăm în normalitate, și fiecare persoană – de la femeia de serviciu și până la director, primar, conducător din serviciile publice deconcentrate, să își facă meseria la un nivel înalt, cu profesionalism, pentru că dacă un conducător dintr-un serviciu public își face treaba, dă un exemplu pentru tot colectivul de lucru”, a mai spus prefectul.

La ceremonie au luat parte, printre alţii, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor. Acesta din urmă şi-a exprimat convingerea că noul prefect va fi în slujba cetățenilor, iarInstituția Prefectului va înceta să mai fie „frâna de mână a județului Covasna”.  

„Sunt şi eu plin de speranţe, la fel cum sunt şi colegii mei. Suntem siguri că domnul Ráduly István ştie ce înseamnă să fie în slujba cetăţeanului, a fost un primar de succes începând din 2004, ştie ce înseamnă să te lansezi într-o campanie electorală şi să câştigi detaşat, ştie ce înseamnă să fii ales. Aş vrea să îl rog pe domnul prefect să aibă grijă ca şi cei care sunt numiţi, să fie în slujba cetăţeanului, pentru că este o diferenţă enormă între cei care sunt aleşi în slujba cetăţeanului şi cei care sunt numiţi. Vorbesc în primul rând despre dinamizarea activității instituțiilor deconcentrate din județul Covasna, și despre cea a Prefecturii, despre relația dintre Prefectură și autoritățile publice locale. Aceste 3 piloane sunt cele mai importante pentru ca cetățenii județului să meargă înainte, să ne putem rezolva dezideratele și, ca să parafrazez un fost prefect de la noi, să se termine perioada în care Prefectura este frâna de mână în județul Covasna”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Noul prefect a preluat oficial conducerea Prefecturii Covasna după aproape o lună de când Guvernul României a aprobat eliberarea din funcție a lui Iulian Todor. Acesta a fost propus în luna februarie, de către UDMR Covasna, în urma votului majoritar obținut în cadrul Consiliului Permanent al formațiunii.

Ráduly István, în vârstă de 52 de ani, va fi secondat de subprefecții Dulányi Balogh Szilárd şi Cosmin Boricean, numiţi în funcţii la propunerile USR, respectiv PNL.

Primul a depus jurământul de învestire în data de 4 martie, iar cel de-al doilea a fost învestit oficial, pentru un nou mandat, pe data de 11 martie.

Sursă și Foto: WeRadio Sf. Gheorghe

.