Ungaria: Cel mai îndrăgit personaj de desene animate, puiul de vulpe Vuk, împlinește anul aceseta 40 de ani

Vuk, peronajul de desene animate preferat de multe generații de copii maghiari, împlinește anul acesta 40 de ani. Inspirat dintr-o carte scrisă de István Fekete în 1965, care este încă una dintre cele mai populare cărți din țară, personajul a devenit celebru și extrem de îndrăgit, după anul 1981, când au apărut desenele animate cu el.

Într-un interviu, regizorul filmului, Attila Dargay, mărturisea că eranizarea animată a poveștii lui Vuk fost una dintre cele mai dragi lucrări de desene animate ale sale. „Am citit cartea și am fost fermecat. Aproape că am văzut personajele în fața ochilor. Nu mai trebuia decât să le ademenesc pentru a le face să prindă viață ”, a spus el. 

Conturarea personalității unui vulpoi simpatic nu a fost o muncă ușoară, dată fiind percepția negativă a publicului față de vulpile din poveste, care sunt de regulă personaje negative, asociate cu viclenia și înșelăciunea. Pentru a-l face pe Vuk să fie mai credibil, Dargay a mers la grădina zoologică din Budapesta, unde a vizitat mai mulți pui de vulpe nou-născuți, cărora le-a urmărit mișcările și le-a analizat obiceiurile. 

Succesul uriaș de care s-a bucurat filmul animat la lansarea sa, când oamenii mergeau cu sutele la cinematograf, i-a surprins chiar și pe creatorii săi. Datorită lui Vuk, Attila Dargay a primit premiul pentru cel mai bun regizor la cea de-a XIV-a ediție a Săptămânii a Filmului Maghiar, iar în 1984, producția a câștigat titlul „Cel mai bun film străin” la Moscova. „În ultimele patru decenii, personajul creat de Attila Dargay a devenit unul dintre cei mai iubiți eroi de desene animate ale maghiarilor. Sclipirea de geniu a creatorului acestui personaj atât de adorat este evidentă și astăzi, când copiii continuă să se apropie de Vuk cu aceeași emoție cu care o făceau părinții lor cu mulți ani în urmă. Chiar și cei foarte mici adoră toate cărțile de povești sau de colorat și tot ce ține de Vuk. Ilustrațiile maghiare ale cărților pentru copii și producțiilor de filme de desene animate au fost lucrări de talie mondială încă de la început și astăzi continuă să fie”, a declarat Zoltán Lonovics, directorul artistic al editurii Móra Kiadó. 

Pentru a sărbători cea de-a 40-a aniversare a personajului iconic de filme de desene animate, Móra Kiadó intenționează să scoată pe piață câteva noi publicații cu Vuk. De asemenea, va organiza evenimente online în parteneriat cu Fondul Național pentru Film din Ungaria.

Sursă și Foto: dailynewshungary.com