Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe deschide ușile pentru spectatorii români

De șase ani de când m-am stabilit în Sfântu Gheorghe, am văzut câteva producții ale Teatrului Tamási Áron, unele doar în maghiară, altele cu subtitrare în limba engleză. De aceea, comunicatul de presă transmis de TTA către presa locală, prin care informează că în luna februarie se adresează publicului vorbitor de limbă română este pentru mine o surpriză pe care nu o așteptam. 

În opinia mea, teatrul maghiar ar fi trebuit dintotdeauna să se adreseze și publicului vorbitor de limbă română și să monteze absolut toate spectacolele de așa manieră, încât să se asigure că poate oferi și o traducere pentru publicul român interesat. De aici și bucuria pe care mi-o oferă această veste, dar mai ales speranța că, în sfârșit, facem pași către normalitate.

În calitatea mea de om care a organizat multe evenimente pentru publicul român din Sfântu Gheorghe, am însă și o mare rezervă față de succesul acestui nou proiect al TTA, pe care îl consider salutar. Experiența mi-a demonstrat că românii de aici (nu toți, dar mulți) se lasă greu convinși să participe la evenimente culturale. Cea mai mare parte a publicului prezent la evemnimentele pentru publicul român, pe care le-am organizat personal la Sfântu Gheorghe în decursul anilor petrecuți aici, a fost compusă din maghiari. Excepție a făcut un singur eveniment la care a participat părintele ortodox Constantin Necula. 

Având în vedere experiența mea și contextul pandemic în care ne aflăm, nu reușesc să îmi animez speranța cine știe cât. Rămâne de văzut în ce măsură scepticismul meu va fi sau nu confirmat.

Până atunci, doritorii trebuie să știe că producțiile TTA care vor beneficia și de traducere în limba română sunt Spectacolul!; Restul l-ați văzut deja la cinema și Când coboară luna plină peste second hand. Acestea sunt programate după cum urmează:

  • marți, 2 februarie, ora19:00,  Spectacolul! – episodul 1, proiecție în Sala Mare a Teatrului –  Bán József
  • duminică, 7 februarie, ora 19:00, Restul l-ați văzut deja la cinema – regia Botos Bálint
  • duminică, 14 februarie, ora 19:00,  Când coboară luna plină peste second hand, regia Radu Afrim
  • marți, 16 februarie, ora 19:00, Spectacolul! – episodul 2,  proiecție  în Sala Mare a Teatrului – Bán József
  • joi, 25 februarie, ora 19:00, Spectacolul! – episodul 3, proiecție în Sala Mare a Teatrului – Bán József.

Cu traducere în limba română se vor transmite online, pe platforma eventim.ro, și primele două episoade ale producției Spectacolul!, după cum urmează: episodul 1, pe 3 și 10 februarie, de la ora 19:00; episodul 2,  pe 17 și 24 februarie, de la ora 19:00.

Sursa: covasnamedia.ro

Foto: Facebook TTA