Tertipuri dâmbovițene în Parlamentul de la Budapesta. Niciun membru al guvernului nu a venit la ședință

Luni, 5 februarie, ca urmare a lipsei de cvorum, sesiunea extraordinară a Parlamentului ungar, inițiată de opoziție pe tema ratificării aderării Suediei la NATO, s-a încheiat fără nicio decizie. Au lipsit atât partidele de guvernământ, cât și mai mulți membri ai mai multor partide de opoziție – Convenția Deocratică (DK), Partidul Socialist Maghiar (MSZP), Momentum, Jobbik, Parbeszed (Dialog) și Politica Poate fi Altfel (LMP) – și un deputat independent.

Mate Kanasz-Nagy (LMP) a declarat faptul că este trist că băncile partidelor de guvernământ au rămas goale și că niciun membru al guvernului nu a venit la ședință. De asemenea, acesta a afirmat că este jenant faptul că partidele de la guvernare continuă să blocheze aderarea Suediei la NATO și că nu a fost dată nicio explicație.

Totodată, Bence Tordai (Dialog) a menționat ca premierul Viktor Orban a promis că Parlamentul ungar va confirma aderarea Suediei la NATO cu prima ocazie, însă Fidesz nu este de găsit nicăieri. Aceasta consideră că, nu interesul maghiar este cel care ghidează guvernul, ci cu totul altceva, spunând că nu trebuie să uităm cine este cel care reprezintă interesele unui agresor beligerant atât în UE, cât și în NATO.

Conform lui Elod Novak (Patria noastră – Mi Hazank), singurul mod în care Ungaria poate evita să-și încalce promisiunea că nu va fi ultima țară care ratifică aderarea Suediei la NATO este să se opună prin veto, în acest caz, Turcia fiind ultima țară care a ratificat aderarea Suediei la NATO. De asemenea, politicianul partidului de opoziție a menționat că Guvernul ungar este prins în „frenezia de război” condusă de SUA, iar un veto asupra extinderii NATO, așa cum susține doar partidul Patria Noastră, ar fi necesar și pentru că extinderea este un alt pas spre un război mondial, o provocare, iar păstrarea echilibrului fragil, în opinia acestuia, este servită de menținerea zonei tampon neutre între Rusia și NATO.

Koloman Brenner, a vorbit în numele partidului Jobbik și a numit „un joc trist” împotriva interesului național ungar, pe care Guvernul ungar l-a făcut în ultima vreme cu privire la aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Opinia acestuia este că acest lucru îi face pe Viktor Orban și pe Fidesz „marioneta lui Putin” în ochii întregului public european și a aliaților din NATO. Acesta a maii declarat că este o „rușine și indignare” că Fidesz nu a participat la sesiunea extraordinară pentru a vota aderarea Suediei la NATO.

Tamas Harangozo (MSZP) a pus întrebarea: „În ce măsură este un guvern de partea păcii dacă de un an și jumătate blochează extinderea alianței militare care garantează pacea și securitatea Ungariei? Acesta a remarcat că, din iulie 2022, guvernul Fidesz a refuzat să ratifice aderarea Suediei la NATO, iar în schimb „minte cu nerușinare de un an și jumătate”.

Agnes Vadai (DK) a declarat că „vanitatea personală a prim-ministrului Viktor Orban și angajamentul său față de președintele Putin, care ucide copiii în vecinătate”, au dus la faptul că Ungaria s-a clasat pe ultimul loc. Parlamentara din opoziție, a mai susținut faptul că acest lucru a pus țara din nou în lumina reflectoarelor rușinoase și că „obstrucționarea” de către Viktor Orban a aderării Suediei la NATO nu este doar p greșeală, ci o crimă.

Sandor Lezsak, cel care a prezidat ședința, a constatat că din lipsă de cvorum, niciun punct de pe ordinea de zi nu poate fi dezbătut și nu există posibilitatea de luări de cuvânt după ordinea de zi, apoi a închis ședința.

Sursa: hirado.hu