Scandal la nivel înalt în Ungaria: sumele destinate maghiarilor de peste granițe, folosite pentru achiziții de lux 

Ungaria este renumită pentru sumele pe care le investește anual în susținerea maghiarilor din afara granițelor țării. Recent, a izbucnit însă un adevărat scandal provocat de faptul că  familia lui László Veress (originar din Transilvania), șeful de cabinet al președintelui Parlamentului, László Kövér, folosește un apartament de lux într-o vilă din sectorul al II-lea al Budapestei. Conform publicației 24.hu, vila este achiziționată de o fundație prin care se acordă sprijin maghiarilor din Bazinul Carpatic. Mai mult, aceeași fundație a cumpărat și un Audi A6, pe care îl conduce președintele acesteia, Kálmán Visontai, angajat al lui Veress la Parlament.

Fundația se numește „Talente maghiare fără frontiere” și a fost înființată pentru a sprijini maghiarii de peste graniță. Se pare însă că o bună parte din sumele respective au fost cheltuite în cu totul alte scopuri. ONG-ul a primit 320 de milioane de forinți din străinătate în contul său bancar cu ani în urmă, din care 240 de milioane au fost cheltuite pentru achiziționarea unei vile de cinci camere și 164 de metri pătrați în Buda, în primăvara anului 2019. Ulterior, banii au fost folosiți și pentru a cumpăra un Audi A6. Organizația a primit o donație de la o singură sursă internațională. Acești bani au ajuns la fundație prin intervenția lui Frank Liu din Taiwan.

Oficial, Veress nu a avut nimic de-a face cu proprietatea pe care a cumpărat-o în 2019, dar jurnaliștii au bătut la ușă, iar cea care a deschis a fost soacra sa. Femeia a spus că a venit din România și a rămas în casă, dar că nu știe nimic despre adevăratul proprietar. Cu toate acestea, a spus că ginerele ei, László Veress, și familia sa, se vor muta probabil acolo.

Contactat de 24.hu, Kálmán Visontai a susținut că apartamentul de lux este o investiție pe timp de pandemie, dar faptul că a fost cumpărat în iulie 2019 contrazice această afirmație. Despre automobil a spus că îl folosește ca o compensație, întrucât lucrează pro-bono pentru fundație. O parte din bani, 1,8 milioane de forinți, au intrat în posesia cumnatei sale, care nu este maghiar din Bazinul Carpatic; Visontai a explicat că ea a rămas fără serviciu, iar banii constituie un împrumut.

În Ungaria, ONG-urile sunt obligate prin lege – o lege FIDESZ – să raporteze anual rezultatele și gestiunea financiară, iar în acest sens sunt obligate să respecte cerințele de bază ale contabilității. Una dintre aceste cerințe este aceea de a dezvălui informații reale și corecte, iar dezvăluirea presupusului donator, Probillion Limited, fără nicio informație de identificare, îndeplinește cu greu această cerință. În plus, sunt ridicate semne de întrebare privind motivul pentru care un antreprenor asiatic ar dori să dea bani pentru a sprijini maghiarii talentați de dincolo de granița Ungariei.

Surse: media9.ro și telex.hu

Foto:  telex.hu