SONDAJ: 83% din etnicii maghiari din România vor vota cu Viktor Orbán în 2022

Un sondaj publicat de agenţia ungară MTI, arată că etnicii maghiari din România, cu dublă cetățenie, intenționează să voteze cu Viktor Orbán și Fidesz la alegerile parlamentare care se vor desfăşura anul viitor în Ungaria, în procent considerabil. 

Sondajul, efectuat de Balvanyos Institute şi Transylvania Inquiry pe un eşantion reprezentativ de 1.218 persoane, arată o intenţie de vot de 83% în favoarea Fidesz în rândul etnicilor maghiari din România care au spus că doresc să voteze la legislativele ungare.


Autorii sondajului estimează la circa 60% procentul etnicilor maghiari din România care au dublă cetăţenie, română şi ungară.

Pentru prima dată de când a venit la putere în anul 2010, partidul Fidesz al lui Viktor Orbán se va confrunta la scrutinul din aprilie anul viitor cu un front unit al opoziţiei. Toate partidele opoziţiei ungare, şase la număr, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik, redefinită acum ca formaţiune de centru-dreapta, au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva lui Viktor Orbán.


Acestea au desfăşurat o consultare naţională pentru stabilirea unui candidat comun cu şanse de a câştiga în faţa actualului premier conservator, din care a rezultat tot un conservator, Márki-Zay Péter, în vârstă de 49 de ani şi în prezent primarul unui mic oraş.


Într-un sondaj efectuat în Ungaria şi publicat la sfârşitul lunii octombrie, alianţa opoziţiei are un avans de patru procente în faţa Fidesz. Alte sondaje precedente arată Fidesz şi alianţa opoziţiei oarecum umăr la umăr, cu circa un sfert dintre alegători încă nehotărâţi.

Sursa: Agerpres

Foto: spectrumnews1.com