Prioritățile UDMR pentru următorul congres: legea educației, alegeri anticipate, noua lege a minorităţilor și integrarea romilor maghiari

Consiliul Reprezentanților Unionali al UDMR, cel mai înalt for de decizii politice al Uniunii, s-a reunit vineri la Cluj-Napoca, pentru a pregăti cel de-al 16-lea congres al UDMR, care va avea loc săptămâna viitoare, la Timişoara, şi în cadrul căruia urmează să aibă loc şi alegeri.

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a menționat principalele subiecte aflate pe agenda uniunii, importante atât pentru maghiari, cât si pentru majoritatea românească.


Urmează o perioadă plină de provocări, când obiectivul principal este obţinerea aprobării legii educaţiei, fără ca Parlamentul României să renunţe la conţinutul acesteia, a subliniat politicianul maghiar. Au sosit sute de propuneri pentru acest proiect de lege, motiv pentru care Hunor Kelemen consideră că cel mai oportun ar fi ca Guvernul României să îl aprobe prin asumarea răspunderii. În privinţa proiectului de lege nu sunt de acord nici cei din domeniu, aşadar este posibil ca în cazul unei dezbateri parlamentare, în urma numeroaselor amendamente “rezultatul final să nu mai fie unul coerent”, a declarat politicianul maghiar. Legea ar trebui să uşureze treaba elevilor, totodată conţine şi clauze importante cu privire la educaţia în limba maghiară, a mai spus preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a mai vorbit despre schimbarea premierului, importanța prezenței UDMR la guvernare și cea mai bună soluţie pentru ca munca să nu se oprească: organizarea de alegeri anticipate, însă dacă nu există un consens în această privinţă, nu va insista.


Noul program al uniunii, intitulat “Decada transformaţională 2023-2030”, are ca obiectiv o actualizare a programului existent. În cadrul prezentării sale, vicepreşedintele executiv István Székely a spus că cele două programe se completează; cel iniţial viza autonomia, cel nou consideră că de actualitate este noua lege a minorităţilor.


Titlul celuilalt document de lucru acceptat este “Poziţie cu privire la participarea socială egală a romilor maghiari” şi este un program care se lasă aşteptat de 30 de ani, a declarat secretarul de stat Péter Makkai din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Acesta a amintit că potrivit datelor preliminare ale recensământului, în România trăiesc peste 100 000 de romi maghiari, iar aceştia reprezintă, la rândul lor, factori constitutivi ai naţiunii, aşadar UDMR trebuie să se angajeze la rezolvarea situaţiei acestora.

Sursa: hirado.hu