Frumusețea tradițiilor secuiești: sfințirea bucatelor de Paști

Câteva mii de persoane au participat duminică, în centrul municipiilor Sfântu Gheorghe și Miercurea-Ciuc, la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor, cu ocazia Paştelui Catolic.

În ciuda vremii reci, participanţii la ceremonial s-au adunat pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc și Piața Libertății din Sfântu Gheorghe, aducând coşuri cu ouă roşii, şuncă, drob, friptură sau prăjituri, iar mulţi au venit cu flori în mâini, acestea urmând să înfrumuseţeze masa de Paşti.

Primarul Antal Árpád a postat în Vinerea Mare pe pagina sa de Facebook anunțul organizării ceremoniei și a originii ciucane a acesteia: „Sfințirea mâncării de Paști din Miercurea-Ciuc este exemplară peste tot în Ardeal. Bucatele de sărbătoare sunt așezate în coșuri și acoperite cu ștergare, iar apoi credincioșii se adună laolaltă pentru ca acestea să fie sfințite de către preoți. După ceremonie, fiecare va servi acasă mâncarea binecuvântată. În Duminica Paștelui, 17 aprilie, la șapte și jumătate dimineața, îi așteptăm pe toți locuitorii din Sfântu Gheorghe, indiferent de apartenența confesională, în Piața Principală, la ceremonia de sfințire a mâncării de Paști cu intenţia de a crea o tradiţie.“

La Miercurea Ciuc, preotul Darvas Kozma Jozsef a vorbit despre această mare sărbătoare a creştinătăţii şi despre importanţa dragostei faţă de Dumnezeu şi de semeni. „Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat. Învierea Domnului, asta este mântuirea noastră, a tuturor oamenilor şi asta sărbătorim. Ne rugăm pentru pace. Domnul Isus, prima dată pentru noi a avut îndemnul: ‘Pacea Domnului să fie cu voi!’. Iar în afară de pace ne rugăm pentru dragoste şi îngrijirea şi ajutarea semenilor”, a spus Darvas Kozma Jozsef.

Câteva fotografii din Sfântu Gheorghe și din Miercurea Ciuc:

Surse: Facebook, agerpres.ro, hargitanepe.ro.