Proteste în Ungaria. Au fost folosite gaze lacrimogene împotriva adolescenților care protestau

O nouă serie de proteste are loc în Ungaria, de data aceasta împotriva modificărilor din legea educației. Premierul, Viktor Orbán, vrea să elimine statutul de funcționar public al profesorilor, ceea le-ar face pe cadrele didactice să își piardă siguranța locului de muncă. Adolescenții care au ieșit în stradă să protesteze împotriva acestei legi au fost alungați cu gaze lacrimogene de către polițiști.

Cinci tineri au fost reținuți și poliția a decis să folosească gaze lacrimogene pentru a opri un protest spontan care a avut loc miercuri, 3 mai, în zona birourilor unde își desfășoară activitatea premierul Ungariei, Viktor Orbán.

Mii de persoane au protestat și la Budapesta, pentru că, susțin ei, noile modificări din legea educației crește volumul de muncă al profesorilor. Poliția a explicat că a folosit gaze lacrimogene după ce forțele de ordine ar fi fost atacate de tinerii care se îndreptau spre biroul lui Orbán.

Peste 5.000 de profesori susțin că dacă legea promovată în acest moment de Guvern va intra în vigoare își vor da demisia. Asta în contextul în care Ungaria se luptă deja cu o lipsă de personal în sistemul de învățământ.

Sursa: G4Media

Foto: shtiu.ro

Leave a Reply