Preotul István Kovács din Sfântu Gheorghe a fost ales recent la conducerea Bisericii Unitariene Maghiare (MUE) și urmează să ocupe funcţia timp de şase ani. Votul sinodului care l-a ales s-a desfăşurat în două locaţii simultan: la Cluj-Napoca, în Biserica Unitariană din centrul orașului, şi la Budapesta, în Biserica Parohiei Unitariene „Bartók Béla”.
Din datele biografice publicate pe pagina de internet Unitarius.org reiese că István Kovács s-a născut în 1959, în localitatea Rupea (jud. Braşov), iar bacalaureatul l-a obţinut în 1978, la Sfântu Gheorghe. După finalizarea studiilorefectuate la Facultatea Unitariană a Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca, el a slujit la Sâncraiu, Sfântu Gheorghe şi Târgu Mureş. Între 1990 şi 1993, a fost primul preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Tineret „Dávid Ferenc”, reînfiinţată după căderea comunismului, iar din 1998 a ocupat funcţia de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Pastorilor Unitarieni.
Între timp, a fost şi consilier local şi a făcut parte şi din conducerea organizaţiei judeţene a Consiliului Naţional Secuiesc(CNS) şi din cea a organizaţiei din Sfântu Gheorghe a Partidului Civic Maghiar (PCM).
István Kovács a fost singurul care şi-a depus candidatura pentru funcţia de episcop, funcţie care din 2008 şi până acum afost ocupată de Ferenc Benczédi Bálint.
Biserica Unitariană a fost fondată de reformatorul transilvănean Ferenc Dávid, născut în Cluj-Napoca, în jurul anului1520. Religia unitariană recunoaşte o singură persoană divină, iar inscripţia „Dumnezeu este unul” poate fi citită adesea la intrarea în bisericile unitariene.
1568 a fost anul în care Dieta Transilvaniei a hotărât, pentru prima oară în lume, consacrarea dreptului la libertatea deconştiinţă şi religie. Acest lucru a condus la recunoaşterea de către stat a singurei biserici istorice maghiare fondate înTransilvania. Biserica Unitariană Maghiară a fost divizată de graniţele trasate după Trianon în Biserica Unitariană Maghiară și Biserica Unitariană din Transilvania, dar sinoadele celor două Biserici au decis în 2012 să se reunifice.
În 2019, numele preotului a apărut într-un scandal preluat inclusiv de presa centrală, după ce acesta a fost șantajat în mod repetat de către redactorul-șef al publicației „Szekely Ido”. Totodată, preotul are reputația de adept al autonomiei Ținutului Secuiesc.
Sursă: hirado.hu
Foto: cancan.ro