Miért nem katalánok a székelyek?

Július elsején szép idő volt. Oly annyira, hogy a Waterloonál (igen, az a Waterloo) Carles Puigdemont (igen, a katalán ex-elnök) fogadta a Székely Nemzeti Tanács küldöttségét. Nem Napóleonra emlékeztek, hanem a Katalán Köztársaság Házában beszélgettek – adja hírül mindezt a Székely Nemzeti Tanács honlapja. Link: (https://www.sznt.org/hu/cikkek/1462-puigdemont-az-en-hazam-a-ti-hazatok)

Előre bocsájtom, hogy van pár évtized újságírás mögöttem. Meg némi politikai kommunikációs múlt is – ezzel nem a tulajdon mundérom becsületét szándékozom védeni, csupán annyit szeretnék leszögezni, hogy némi tapasztalatom van a hírírásban. Így például azt is egészen jól tudom azonosítani, amikor a sajtós kolléga, riporter, terepmókus egy gyenge sor információból kell hírt írjon.

Félreértés ne essék: az autonómiát fontosnak tartom, mint minden erdélyi magyar, csak éppen azt nem látom, hogy ha Izsák Balázs, Dabis Attila és László György Brüsszelben a Joachim Löw hasonmás verseny győztesével, Carles Puigdemont i Casamajóval (tényleg úgy néz ki fotón, mint Löw) találkozik egy karika katalán fuet kolbász mellett, az mitől hozza el nekünk az autonómiát.

Mert nem hozza el.

A baj ennél is nagyobb. A Székely Nemzeti Gittegylet … Nemzeti Tanács sem. A Székely Nemzeti Tanács ugyanis, finoman szólva is, leginkább a Fidesz és az RMDSZ hathatós támogatásával tudott felmutatni aláírásokat. Igaz, így se sokat, pedig aláírtam én is, náluk, hogy ne rajtam múljon az autonómia. Az egész sajtóhírnek olyan érzése van, hogy elmentek a székelyek vezetői (nyilván nem ők azok) Brüsszelbe, ahol találkoztak az autonómia címlaplányával. De itt is van egy kis bibi.

A bibi pedig a következő: Carles Puigdemont otthon per alatt áll, a Katalónia függetlenségére kiírt népszavazás ügyén akarják lecsukni a spanyol hatóságok: azért ez kicsit több, mint ami Erdélyben történt magyar berkekben az utolsó 30 évben. Spanyolország ugyanis pont annyira nincs humoránál, mint Románia, ha a kisebbségek a függetlenség szó fölött zsolozsmáznak. A katalán testvérek ugyanis autonómok. Már rég kibulizták maguknak, tűzzel, vérrel és spanyolra fordítva cojones-el, amit az erdélyi magyarság nem lépett meg.

Szóval miért nem katalán a székely és az erdélyi magyar? Nos amennyire én látom, az autonómia kérdést az erdélyi magyarság elengedte. Ha nem így lenne, akkor Kelemen Hunor oldalán Vincze Lóránttal (akinek az SZNT helyében hosszú köszönőlevelet írnék, hogy az aláírásgyűjtés munkájába besegít szervezéssel), Antal Árpáddal, Tánczos Barnával, Csoma Botonddal verné az asztalt. Ehelyett ugye ment Izsák Balázs, akiről nem vonjuk kétségbe, hogy jó magyar ember és akarja az autonómiát, csak amit tesz, az éppen édeskevés ehhez és minden látszat szerint (tudjuk, a látszatok csalnak, csak ezt nem látni) ötlete sincs, hogy miként lehetne előbb jutni a kérdésben. Lehet szervezni persze Trianon megemlékezést, meg lármafát gyújtani Székelyföld történelmi határain, csak…

Az autonómiát, ha nem tűzzel-vassal, akkor jogi és civil eszközökkel kell kivívni. Engedjenek meg egy meredek párhuzamot: az őrtűz nagyjából annyit ér autonómia kérdésben, mint amikor az LBGTQ közösség tagjai tangában és neccharisnyában táncolva tüntetnek. A felsoroltakból ugyanis az EU egyetlen országában sem gondolják úgy, hogy jogalkotási eszköz lenne.

Az SZNT szerepe valami ilyesmi lehetne: az autonómiához szükséges jogszabályokat suttogni az RMDSZ-nek, valamifél Bölcs Öregek Tanácsa módjára. De ehhez Izsák Balázs és a teljes SZNT vezetés nem tud felnőni. És a mögöttük álló erdélyi magyar társadalomnak sincs elég erős akarata erre, ahogyan arra is kevés, hogy egy ilyen téren potens tevő embercsoportot kitermeljen.

Az SZNT-t csak az őket támogató becsületes emberek miatt nem nevezem viccnek. Ők ugyanis többet érdemelnek, mint amit a vezetőség produkál: az arra elég, hogy ők páran megéljenek. Vagy arra se, nem néztem meg az adóbevallásukat, ezt bízzuk az Átlátszóra.

Az újságírás szabályai szerint itt éppen abba is lehetne hagyni ezt a gondolatsort. De ne legyek teljesen mocsok, aki szegény Izsák Balázsékkal mossa a földet: kínálok alternatívát. Puigdemont: Az én házam a ti házatok címmel lett közzétéve a hír az SZNT oldalán. Költözzünk tehát Katalóniába, kijavítva ezzel két olyan tévedést, amit Árpád vezér a honfoglaláskor nem kalkulált be: az erdélyi 6 hónapos fűtésszezont és a medvéket. Bónusz a foci. A Barca azért egészen jól játszik…

Nagy Kálmán