Parlamentul European cere ca Ungaria să nu mai primească „bani pentru democrație”

Parlamentul European a adoptat un raport în care condamnă măsurile luate de guvernul lui Viktor Orbán în Ungaria, măsuri considerate împotriva mersului democrației. Europarlamentarii susțin că Ungaria prezintă „un risc clar de încălcare gravă” a valorilor pe care se bazează Uniunea Europeană. Parlamentarii europeni intensifică astfel presiunile pentru a reduce finanțarea UE pentru Budapesta, iar Comisia Europeană este așteptată să recomande în cursul acestei săptămâni suspendarea a miliarde de euro alocate Ungariei din bugetul european pentru 2021-2027, invocând riscuri legate de corupție.


În raportul adoptat joi, Parlamentul European condamnă „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene și solicită rezultate în procesul prevăzut la articolul 7 al Tratatului UE, informează un comunicat de presă al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), citat de Agerpres. 

Documentul adoptat joi cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă și 28 abțineri se bazează pe raportul cu care Parlamentul European a declanșat procedura prevăzută la articolul 7 în 2018.

În cazul în care măsura de stopare a finanțării Ungariei va fi adoptată, am putea asista la o premieră a situației în care UE ar aplica noua sa politică de sancțiuni financiare, denumită „bani pentru democrație”. Aceasta  a fost aprobată în urmă cu doi ani, ca răspuns la faptul că Orbán, precum și aliații săi din Polonia au demonstrat că nu respectă în totalitate principiile democratice liberale ale Uniunii.

Eurodeputații în cauză susțin că lipsa unei acţiuni decisive a UE a contribuit la apariţia unui „regim hibrid de autocraţie electorală” în Ungaria, ceea ce se traduce cu existența unui sistem constituţional în care au loc alegeri, dar nu sunt respectate normele şi standardele democratice. 


Vezi știrea integral pe digi24.ro

Foto: euractiv.com