De ce consideră o instanță că etnicii maghiari din România vorbesc „limba cailor”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis recent că Gheorghe Funar nici nu l-a insultat pe Tánczos Barna, nici nu a jignit etnicii maghiari când i-a cerut să nu mai vorbească în limba cailor. Argumentul este că, spre deosebire de ciori, cu care sunt asociați de regulă romii, calul este un animal respectat de popor, ceea ce înseamnă că în spatele unei asemenea afirmații nu se ascunde nimic jignitor. 

Povestea a început în 2014, când, la o emisiune electorală de la TVR, Tánczos Barna a salutat atât în limba română, cât și în maghiară. Prezent la rândul lui în studiou, Gheorghe Funar, fost primar al orașului Cluj-Napoca, a spus: „spuneți-i colegului de platou din dreapta mea că trăim în România, limba oficială este româna și la București , este urmaș al limbii primordiale pe planetă, vă rog să nu mai folosească nici un cuvânt în limba cailor, limba oficială a României este limba română”.

Cum era și firesc, UDMR și Barna l-au reclamat pe Funar la CNCD, unde s-a considerat  că afirmațiile constituie o faptă de discriminare și l-au amendat pe Funar cu suma de 2.000 de lei.

Ulterior, Gheorghe Funar a mers în instanță şi a solicitat anularea amenzii. Astfel,  în 2020, Curtea de Apel Cluj  a admis cererea lui Funar, a anulat decizia CNCD și a obligat pârâții la plata sumei de 300 de lei, cheltuieli de judecată.

Săptămâna trecută, instanţa supremă din România s-a pronunțat definitiv în acest proces, după ce CNCD atacase decizia Curţii de Apel.

Mai jos, argumentele instanței finale:

  • Scopul urmărit de Funar nu a fost de a leza demnitatea reprezentaților UDMR sau de a crea o atmosferă de intimidare, ostilă, pe criteriu lingvistic și etic, ci doar de a-și promova ideile politice.
  • Ţine chiar de natura dezbaterii politice o doză de provocare și exagerare, mijloacele utilizate de fiecare dintre candidați urmărind favorizarea propriei platforme politice și evidențierea negativă a celor ale contracandidaților.
  • Nu au fost arătate care sunt acele elemente de fapt, de context etnic, eventual de natură istorică sau de altă natură, care să confere sintagmei „limba cailor” conotații care lezează demnitatea unui reprezentant al UMDR.
  • Dacă în situația unei alte minorități etnice asocierea cu o pasăre (cioara) are evident puternice conotații jignitoare, în cazul animalului invocat în această sintagmă (calul), care beneficiază de o apreciere pozitivă în conștiința colectivă, nu se pot identifica motivele pentru care utilizarea sintagmei limba cailor” ar fi de natură să promoveze intoleranța etnică.

Sursă: spotmedia.ro

Foto: globetrotting.com.au