Maghiarii din Transcarpatia duc mai departe amintirea revoluției anticomuniste din Ungaria din 1956: „Rușilor, plecați acasă!” – „Ruszkik haza!”

Telex.hu prezintă într-un articol povestea uluitoare a unui maghiar din Ucraina, Fedir Sandor, care, alături de alți maghiari și ucraineni, luptă pentru libertate în fața agresiunii ruse. Știrea este cu atât mai valoroasă cu cât foarte mulți maghiari, inclusiv din România, în acord cu declarațiile guvernului condus de Viktor Orban, au o poziție destul de nuanțată când vine vorba de condamnarea invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit jurnaliștilor ungari, Fedir Sandor, etnic maghiar din Transcarpatia, Batalionul 68 Special Transcarpatia, a participat la operațiunea de eliberare a Harkovului în a doua jumătate a lunii septembrie. El a menționat, prin intermediul unei postări pe pagina sa de socializare că ungurii au fost primii soldați ai Forțelor Armate Ucrainene care „au eliberat și curățat această localitate de inamic”. Potrivit lui Fedir, batalionul a eliberat mai multe municipii, iar primii care au intrat în Ambarne, în apropiere de granița ruso-ucraineană, au fost trei soldați maghiari, Laci, Áron și Bars. În urmă cu câteva zile, batalionul a comemorat ziua de 23 octombrie (Revoluția ungară din 1956), fluturând un steag cu mesajul „Rușilor, plecați acasă!”.

Fedir este profesor la Universitatea Națională din Uzhhorod și, în luna mai a predat un curs din tranșee. Este expert în turism și sociolog și lucrează la proiecte urbane și regionale.

Nu întâmplător, povestea lui Fedir Sandor a fost prezentată în ziua de 23 octombrie, când maghiarii din toată lumea celebrează una din zilele naționale ale Ungariei. În 23 octombrie 1956, izbucnea Revoluția Maghiară, cea mai importantă dintre mișcările anticomuniste izbucnite în Europa de Est după moartea lui Stalin. Revoluția Maghiară a fost înăbușită după două intervenții sovietice și după lupte de stradă, care s-au încheiat abia în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 1956, după moartea a 2.500 de maghiari și a 700 de soldați sovietici. 200.000 de maghiari s-au refugiat în Occident. Liderul ungar, Imre Nagy, a fost răpit, adus în România la Snagov, anchetat de KGB și apoi trimis înapoi în Ungaria. A fost acuzat de trădare, judecat și executat în 16 iunie 1958. El a fost reabilitat în 1989 și reînhumat în 16 iunie 1989, în prezența a sute de mii de oameni.

Surse: Telex.hu, Facebook, rfi.ro.