Kelemen Hunor: azi încep două programe guvernamentale care fac parte din strategia UDMR de sprijinire a familiilor

La Palatul Victoria, au fost semnate miercuri contractele cu băncile comerciale pentru acordarea creditelor cu garanția statului pentru studenți și familii tinere, din pachetul ”Sprijin pentru România”. Studenții și familiile tinere vor putea lua credite garantate de stat în proporție de 80 la sută și cu dobânzi subvenționate.

Palfonul de garantare este de 500 de milioane de lei pentru anul acesta. Sumele care pot fi obținute sunt intre 50 000 și 75 000 mii lei iar perioada de rambursare este de 10 ani.

”Sprijinirea familiilor este prioritatea principală a UDMR. Prin urmare, am propus o regândire a sistemului de sprijinire a familiei și a îngrijirii copiilor și am inițiat înființarea unui Minister al Familiei, care acordă o atenție deosebită acestor chestiuni. Programele de astăzi pot fi demarate pentru că UDMR a avut planuri și pentru că noi am fost hotărâți să vedem aceste planuri puse în aplicare! Coaliția de guvernământ s-a angajat să le susțină pe acestea. În aceste vremuri de criză, lucrăm pentru a ne asigura că ajutorul ajunge acolo unde este cel mai necesar”, a declarat Kelemen Hunor, viceprim-ministru a României.

Prin Programul „Family Start”

  • Tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei, garantat de către stat în proporție de 80% și cu dobânda subvenționată.
  • Banii pot fi folosiți pentru cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă, dar nu mai mult de 20.000 de lei, plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after-school, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe etc.
  • Beneficiari eligibili sunt persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie si care au venituri nete de până la maximum 7.500 RON pe familie/lună.

Prin Programul național „Student Invest”

  • Tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei, garantat de către stat în proporție de 80% și cu dobânda subvenționată.
  • Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești, etc.
  • Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 31 de ani neîmpliniți care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale.

• Pentru ambele programe garanția statului este 80%, iar perioada maximă de rambursare este 10 ani (120 de luni). Perioada de grație este de 5 ani.

• Dobânda pentru fiecare program este variabilă, din cauza indicelui de dobânda pentru creditul de consum (IRCC), și susținută din bugetul statului, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

• Un tânăr poate aplica pentru oricare dintre cele două programe doar o singură dată.

• Lista băncile partenere va putea fi consultată pe site-ul Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Fondului Român de Contragarantare.

Surse: stiri.tvr.ro, Facebook