Cine a stat cu ochii pe ce se întâmplă în zonele locuite majoritar de unguri a auzit, fie și numai în treacăt, de preotul Vasile Antonie Tămaș, din satul Vâlcele (Covasna). Din cauza declarațiilor sale multiple, până nu demult, tânărul prelat era considerat o figură reprezentativă a naționalismului românesc împins la extremă, din această zonă, fiind asociat frecvent cu sintagma „Covasna lui Decebal”, pe care o utiliza fără ezitare cu fiecare prilej.
Cum se întâmplă deseori, de la fapte la declarații, lucrurile diferă în cele mai multe cazuri. Este și cazul preotului în discuție care, deși se lansa în fel și fel de perorații naționaliste, în fapt îi trata cu omenie pe toți cei cu care venea în contact, indiferent de etnia căreia îi aparțineau. Cu toate acestea, simpatia de care se bucura era scăzută în rândul celor care prin naționalism înțeleg acceptarea diversității culturale și identitare într-un spațiu dat și respectarea ei ca un dar care are capacitatea de a conferi unicitate, bogăție și chiar un farmec aparte unei națiuni.
Anul 2022, care tocmai s-a încheiat, a adus la suprafață acea latură umană, insuficient exploatată în trecut, a preotului care, după cum el însuși afirmă în prezent, a luat decizia înțeleaptă de a fi „mai mult creștin și mai puțin român”. Consecința directă și imediată a aceste decizii a fost faptul că pr.Vasile Antonie Tămaș s-a apucat să ridice din nimic o biserică dedicată copiilor sărmani din satul Hetea, pe care a numit-o Biserica Bucuriei Copiilor. Aici, copiii flămânzi și desculți primesc înțelegere, atenție, mâncare caldă, haine, jucării și ajutor pentru un viitor mai bun.
Canalizându-și atenția și eforturile către întrajutorarea copiilor mai puțin norocoși, preotul a mobilizat comunitatea impresionantă de urmăritori din rețelele lui de socializare și a primit sprijin din toate părțile pentru înfăptuirea binelui. Rezultatele nu au întârziat să apară nici la nivel de imagine și percepție. Așa se face că, la foarte scurt timp de la schimbarea atitudinii față de oameni, Vasile Antonie Tămaș a fost votat Covăsneanul Anului de cititorii ziarului local „Observatorul Covasna”, care au apreciat în mod deosebit proiectul „Biserica Bucuriei Copiilor”.
Titulatura de Covăsneanul Anului i-a adus un plus de popularitate în rândul multor oameni pentru care a devenit un exemplu grăitor pentru zicala „ești ceea ce înfăptuiești” sau „bine faci, bine găsești”. Prin maturitatea cu care a și-a reconsiderat atitudinea și prin modul responsabil în care își asumă trecutul, de care nu se dezice, dar pe care îl anulează printr-un prezent înnoit, preotul Vasile Antonie Tămaș nu este altceva decât o pildă de vocație și omenie, care ne arată că niciodată nu e prea târziu să alegi binele și să i te dedici lui cu toată forța și energia de care ești capabil.
Foto: Facebook/ Vasile Antonie Tămaș