Go West! Românii preferă să cumpere case din Ungaria, pentru că sunt mai ieftine

Românii din Arad preferă să cumpere case din Ungaria, datorită prețurilor mult mai ieftine. O casă cu 100 de metri pătrați și 1.500 de metri pătrați de teren costă de la 10.000 de euro în sus. Totuși, românii care își cumpără case în țara vecină continuă să lucreze în România, pentru că în Ungaria nu își găsesc locuri de muncă, scrie cluj24.ro.

Arădenii au început să își cumpere case în Ungaria imediat după ce România a aderat la Uniunea Europeană (UE), în anul 2007.

În urmă cu 16 ani se găseau case de vânzare în orașul Bătania, aflat la șase kilometri de România, și cu 2.500 de euro. Totuși, odată cu trecerea anilor, prețurile au crescut, conform sursei citate anterior.

Agenții imobiliari spun că în ultimii ani sute de persoane din Arad au cumpărat case din estul Ungariei, pentru că în zona respectivă sunt locuri de muncă puține.

„Oamenii sunt atraşi de preţurile foarte mici, multe case fiind părăsite de proprietari, care s-au mutat mai la vest în Ungaria, în căutarea unui loc de muncă. Arădenii găsesc în ţara vecină locuinţe în stare foarte bună, cu toate utilităţile, inclusiv gaz, dar şi infrastructură pusă la punct, autorităţi gata să îi ajute şi o comunitate foarte primitoare, bucuroasă de repopularea localităţilor. În medie, preţul caselor aflate dincolo de graniţă este mai mic de jumătate faţă de preţurile din mediul rural al judeţului Arad”, a spus Adrian Holocan, pentru Agerpres.

El spune că o casă care se vinde în estul Ungariei cu 10.000 de euro în România se vinde cu cel puțin 25.000 de euro, în mediul rural, iar dacă este în mediul urban poate ajunge și la 100.000 de euro.

În Ungaria trăiesc aproximativ 36.000 de români, în localități care au graniță cu România, conform datelor recensământului din 2011.

Sursa: cluj24.ro

Sursa foto: unsplash.com