Încercările premierului ungar Viktor Orbán de a face față cu succes situației de criză în care războiul ruso-ucrainean a aruncat întreaga Europă au condus la adoptarea de măsuri controversate, cum este relaxarea normelor de exploatare forestieră pentru a satisface cererea crescută de lemn de foc, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze și electricitate. Mii de maghiari au protestat vineri în fața parlamentului de la Budapesta împotriva acestei măsuri.
Cabinetul premierului Viktor Orbán, invocând efectele războiului din Ucraina vecină, a relaxat reglementările privind exploatarea forestieră la începutul lunii august, o măsură despre care activiștii de mediu și partidele de opoziție spun că ar putea accelera defrișările și dăuna mediului.
Ungaria este dependentă de Rusia pentru cea mai mare parte a energiei sale, iar Orbán a făcut presiuni pentru a obține o scutire de la sancțiunile Uniunii Europene privind importurile de țiței rusesc, interzicând în același timp exportul de combustibili, inclusiv lemn de foc, din Ungaria.
„Acesta este viitorul nostru comun. Cu toții simțim pe pielea noastră efectele schimbărilor climatice, iar tăierea copacilor nu va face decât să înrăutățească situația”, a declarat un protestatar.
Mitingul a fost convocat de partidul liberal ecologist LMP, care are cinci parlamentari de opoziție în parlamentul de 199 de membri.
Guvernul susține că Ungaria poate produce 3,5 milioane de metri cubi de lemn de foc pe an, iar relaxarea normelor a fost necesară pe fondul creșterii cererii, determinată în parte de faptul că Orbán a redus politica sa de subvenționare a facturilor la utilități pentru gospodării.
Cererea de sobe care folosesc combustibili solizi, inclusiv cărbune și lemn de foc, a crescut de aproape 12 ori față de nivelul din iulie anul trecut, după ce subvențiile pentru facturile la utilități au fost înăsprite, a declarat retailerul online eMAG la începutul acestei luni, conform Reuters.
Sursa: Reuters
Foto: Reuters