Cum a crezut vicepremierul Ungariei că a primit o felicitare de la Papa Francisc, în fapt un suvenir de 18 euro

Vicepremierul ungar, Zsolt Semjén, a postat pe pagina oficială de Facebook că a primit o „binecuvântare papală” pentru cea de-a 60-a aniversare. Ulterior, s-a dovedit că felicitarea poate fi comandată de oricine de pe un site al Vaticanului.

Cardinalul Péter Erdő l-a surprins într-un mod plăcut pe politicianul maghiar, ministrul fără portofoliu responsabil de politica națională, afacerile bisericești și naționalități și președintele Partidului Popular Creștin Democrat, oferindu-i o felicitare care părea a fi trimisă direct de la Vatican.

„Am primit binecuvântarea papală de la cardinalul Péter Erdő, care m-a găzduit la un prânz de sărbătoare marți, de ziua mea, pentru care sunt și recunoscător. Voi menționa doar că de-a lungul anilor Papa Francisc m-a asigurat personal de binecuvântarea și rugăciunea sa de mai multe ori, ceea ce este o forță de susținere pentru mine”, a scris Zsolt Semjén.

Ulterior, jurnaliștii de la 444.hu au aflat că, în fapt, respectiva felicitare poate fi achiziționată de la Vatican, pentru suma de 18 euro, putând fi personalizată pentru orice nume și în orice limbă. Se poate vedea că pe site-ul imprimeriei din Vatican apar și felicitări mai scumpe, însă cardinalul Péter Erdő a ales-o pe cea mai ieftină. Deși nu este posibilă solicitarea unei astfel de binecuvântări în limba maghiară pe site, teoretic este disponibilă prin poștă.

Zsolt Semjén – care, de altfel, nu este doar mâna dreaptă și adjunctul lui Viktor Orbán în lipsa lui, ci și responsabil pentru politica națională și afacerile bisericești – a declarat pentru portalul Blikk că nu a plătit nici măcar un ban pentru binecuvântare, ci i-a fost oferită cadou.

Surse: 444.hu, blikk.hu, Facebook.