Asztalos Csaba (CNCD) despre Viktor Orbán: „Dacă nu consideram că există imunitate jurisdicțională, inițiam o procedură de autosesizare”

Președintele șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, consideră că afirmațiile făcute de premierului ungar, Orbán Viktor, în tabăra de vară de la Băile Tușnad ar fi atras o procedură de autosesizare, dacă acesta nu ar fi beneficiat de imunitate jurisdicțională, potrivit dreptului internațional.

Eu personal, dacă nu consideram că există imunitate jurisdicțională, inițiam o procedură de autosesizare în calitatea mea de membru al colegiului director”, a scris sâmbătă Csaba Asztalos pe contul său de Facebook, informează g4media.ro.

Șeful CNCD a explicat în postarea respectivă și de ce consideră că premierul Ungariei nu poate fi supus unei eventuale sancțiuni din partea Consiliului, dat fiind faptul că acesta este șef de guvern și dreptul internațional îi conferă imunitate jurisdicțională.

Asztalos i-a răspuns lui Radu Carp, profesor universitar numit de Parlament la propunerea PNL în consiliul de administrație al TVR, care îl acuzase într-o altă postare că ar fi indus în eroare deliberat opinia publică și îi ceruse demisia.

Afirmația dl. profesor Carp potrivit căreia m-aș fi solidarizat cu Orbán Viktor, le calific ca o manipulare, o acuzație extrem de gravă la adresa mea, o incitare la ură împotriva persoanei mele, doar pentru că sunt etnic minoritar, și nu sunt dispus la teste de loialitate. 

Eu nu m-am pronunțat pe fondul declarațiilor premierului maghiar, din următoarele motive:
– reprezint o instituție publică a statului român;

– declarațiile premierului maghiar constituie o problemă de relații externe, politică externă a României, iar – potrivit Constituției României, competența în politica externă revine președintelui statului, guvernului prin Ministerul Afacerilor Externe, deci în acest caz nu CNCD. Instituțiile mai sus amintite s-au pronunțat, exprimând clar poziția statului român.
Faptul că mi-am exprimat public o opinie juridică cu privire la admisibilitatea unei plângeri împotriva unui șef de stat străin, care a săvârșit o posibilă faptă de discriminare (posibilă pentru că nu ne-am pronunțat pe fond), nu înseamnă că doritorii nu pot depune plângere la CNCD. Dimpotrivă. Dacă o fac, prima analiză va fi a cea a excepțiilor (competență, imunitate jurisdicțională etc
.). Așa că, oricine poate depune plângere pe declarațiile în speță ale premierului maghiar”, a scris Csaba Asztalos.

Vezi tot articolul pe g4media.ro.

Foto: digi24.ro