UDMR ignoră solicitarea de clarificări a președintelui României, privind afirmațiile lui Orbán

Reacția întârziată a președintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la afirmațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Tusványos a primit din partea UDMR un răspuns în stil românesc, pe modelul „s-a rezolvat, nu se poate”. 

Cu o întârziere greu de explicat, președintele României, Klaus Iohannis a cerut clarificări publice din partea UDMR, cu privire la afirmațiile considerate rasiste și anti-europene, pe care Viktor Orbán le-a făcut în discursul său de la Băile Tușnad. Președintele României a cerut de la UDMR respectivele clarificări pe motiv că discursul a fost ascultat și aplaudat de o parte semnificativă a conducerii formațiunii politice în cauză. 

Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă n-au înţeles despre ce se vorbește şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliţia de guvernare”, au fost cuvintele lui Iohannis. 

Drept răspuns la solicitarea președintelui României, purtătoarea de cuvânt a UDMR, Csilla Hegedüs, a afirmat că UDMR nu va oferi nicio clarificare, cât timp afirmațiile lui Viktor Orbán au fost scoase din context. „Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Viktor Orbán, de la Băile Tușnad au fost scoase din context și nu e cazul ca noi să dăm explicații”, a declarat Hegedus Csilla, citată de Antena 3.