Săptămâna trecută, Parlamentul European a fost cuprins de un val de indignare după ce, în timpul unei dezbateri în plen pe tema statului de drept din Ungaria și Polonia, un europarlamentar naționalist bulgar a executat salutul nazist.
Urcând treptele care duc la ieșirea din sală, Angel Dzhambazki de la grupul eurosceptic ECR (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni ) s-a întors către prezidiu, întinzându-și brațul drept în fața lui, câteva secunde, înainte de a pleca.
„Nu vă vom permite niciodată să ne spuneți ce să spunem și să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orbán, Fidesz și Europa statelor naționale”, a declarat anterior în parlament reprezentantul partidului de extremă dreapta bulgar, IMRO (Mișcarea Națională Bulgară).
VMRO, condus de Krassimir Karakachanov, a fost un partener al partidului GERB (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei – afiliat PPE) al fostului premier Boyko Borissov. La ultimele alegeri generale din 14 noiembrie IMRO a obținut doar 1% din voturi și nu mai este reprezentat în Parlament.
Dzhambazki a descris pe Twitter drept „o abominație” decizia de miercuri a instanței superioare a UE – Curtea Europeană de Justiție – de a valida un mecanism, contestat de Polonia și Ungaria, care permite blocarea de fonduri către țările în care există încălcări ale regulii lege.
Vicepreședintele Parlamentului European, italianul Pina Picierno, care a condus dezbaterea, a spus că instituția va „verifica pe camerele video din sală ce s-a întâmplat, pentru a vedea dacă a existat un salut fascist sau nu”. „Nu permitem în niciun fel gesturi și simboluri fasciste. Dacă s-a făcut acest lucru, este extrem de grav și se vor lua sancțiuni”, a avertizat ea.
Secretarul de stat pentru afaceri europene al guvernului francez, Clément Beaune, care a fost prezent în cadrul președinției UE a țării sale, a numit gestul „scandalos” pe Twitter.
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris și el pe Twitter că „un salut fascist în Parlamentul European este inacceptabil pentru mine, întotdeauna și oriunde”. „Mă jignește pe mine și pe toți ceilalți din Europa. Suntem Casa democrației. Acest gest este din cel mai întunecat capitol al istoriei noastre și trebuie lăsat acolo”, a adăugat ea.
Dzhambazki și-a câștigat o reputație atât în PE, cât și în Bulgaria pentru comportamentul său scandalos.
În 2019, a trebuit să-și ceară scuze după ce a făcut remarci xenofobe în timpul unei dezbateri parlamentare, când a numit-o pe europarlamentarul Karima Delli (Verzi), „o franțuzoaică de origine algeriană”, iar europarlamentarul Ismail Ertug (S&D) „o germană de origine turcă”.
În timpul protestelor împotriva guvernului lui Boyko Borissov din 2020, Dzhambazki a fost filmat aruncând petarde și turnând apă dintr-un furtun de incendiu peste oameni care protestează în fața sediului partidului VRMO din Sofia. El a refuzat să-și ceară scuze, spunând că videoclipul a fost editat.
Tot în Bulgaria, europarlamentarul a ajuns pe prima pagină a ziarelor pentru că a fost prins la volan în stare de ebrietate și pentru că a încercat să se îmbarce într-un avion spre Bruxelles, purtând o armă încărcată.
Ulterior, el a explicat că a uitat să lase arma acasă înainte de a pleca spre aeroport.
Sursă și foto: g4media.ro