Ungaria: Viktor Orbán vrea să consulte poporul cu privire la sancțiunile UE împotriva Rusiei

Liderii celor două partide de guvernământ din Ungaria au anunțat recent că intenționează să organizeze un referendum prin care să ceară părerea cetățenilor despre sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană.

Fidesz și guvernul Viktor Orbán au aprobat sancțiunile impuse Rusiei, dar le-au criticat cu fiecare prilej. Premierul Orbán consideră că sancțiunile ar dăuna de fapt Ungariei, nu Rusiei, ceea ce l-a făcut să-și stabilească un nou obiectiv, acela de a convinge Bruxelles-ul să renunțe la respectivele sancțiuni, chiar dacă acestea au un impact major asupra Rusiei, a cărei economie suferă din cauza izolării și a embargourilor impuse atât de UE, cât și de SUA, Marea Britanie sau Canada.

Máté Kocsis, liderul fracțiunii Fidesz, și István Simicskó, liderul fracțiunii KDNP, au susținut o conferință de presă joi, 22 septembrie, în cadrul căreia au declarat că solicită guvernului să organizeze o consultare națională cu privire la sancțiunile energetice impuse Rusiei.

Potrivit celor doi politicieni, Europa trebuie convinsă că aceste sancțiuni trebuie ridicate, astfel încât consultarea națională va fi un „instrument politic” în mâinile lor.

Sursă: g4media.ro

Foto: budapestbeacon.com