Curtea de Apel Bucureşti a respins, pentru a doua oară, cererea lui László Tőkés de anulare a revocării Ordinului Crucea României

Instanţa de judecată a admis excepţia inadmisibilităţii acţiunii. Előd Kincses, avocatul lui László Tőkés, a explicat pentru agenţia ungară de presă MTI că instanţa a constatat de data aceasta că nu are dreptul să examineze ordinul prezidenţial de retragere a Ordinului Crucea României.

Avocatul consideră că hotărârea este ciudată, deoarece aceeaşi Curte de Apel a examinat şi s-a şi pronunţat deja o dată în acest caz, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României nu a acceptat acea hotărâre şi a trimis cauza înapoi la prima instanţă cerând Curţii de Apel să o reexamineze.

“Acest lucru înseamnă că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu a fost pusă în aplicare”, a declarat avocatul.

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţie, László Tőkés a fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, pentru rolul său avut, în anul 1989, în Revoluţia de la Timişoara care a dus la căderea dictaturii ceauşiste. Totuşi, această distincţie a fost retrasă de Klaus Iohannis, în martie 2016. Revocarea distincţiei a fost iniţiată, în anul 2013, de premierul Victor Ponta, după ce László Tőkés a afirmat, într-un discurs de-al său, la Băile Tuşnad, că Ungaria ar trebui să adopte un statut de protector asupra maghiarilor din Transilvania, aşa cum a făcut Austria în privinţa comunităţii germane din Tirolul de Sud (Italia).

Sursa: hirado.hu, Facebook.