Ungaria, hotărâtă să stopeze cu orice preț migrația ilegală

Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.

„Este clar că, indiferent cât de cooperant este guvernul Ungariei, pentru elitele de la Bruxelles e mai uşor să iniţieze proceduri împotriva Ungariei, ascunzându-se după vechile mantre şi cuvinte magice”, a scris ea pe Facebook, după ce avocatul general al CJUE Anastasios Rantos a apreciat că plasarea sub incidenţă penală a activităţilor de „organizare şi promovare a migraţiei ilegale”, aşa cum prevede pachetul de legi „Stop Soros” adoptat de parlamentul ungar în 2018, este contrară legislaţiei comunitare.


Potrivit ministrului ungar al justiţiei, „din păcate” Comisia Europeană şi avocatul general al CJUE sunt de acord că „este complet acceptabil ca migraţia ilegală să fie susţinută, facilitată şi organizată”, în timp ce codul penal ungar consideră astfel de activităţi drept infracţiuni penale.

„În opinia guvernului ungar, Comisia Europeană înţelege greşit situaţia factuală şi termenul de infracţiune, iar pe de altă parte Bruxellesul nu a reuşit să-şi susţină argumentul cu dovezi”, a adăugat Judit Varga.


Legea „Stop Soros” a devenit cunoscută sub această denumire pe fondul acuzaţiilor lansate de premierul ungar Viktor  Orbán la adresa investitorului şi filantropului militar american George Soros că orchestrează migraţia către Europa. În 2019, Comisia Europeană a considerat că legea „Stop Soros” este o încălcare a obligaţiilor legale ale Budapestei, asumate în baza legislaţiei UE privind azilul, şi a sesizat CJUE, care nu este obligată să dea curs opiniei avocatului general, o decizie urmând a fi anunţată la o dată ulterioară.

Sursă: defenseromania.ro