Noul muzeu al telecomunicaţiilor din Sfântu Gheorghe, văzut de autorități ca o posibilă atracție turistică

Un muzeu al telecomunicaţiilor ce reuneşte peste 3.500 de dispozitive tehnice, majoritatea vechi, dar funcţionale, a fost inaugurat marţi la Sfântu Gheorghe. Muzeul a fost înfiinţat cu sprijinul autorităţilor locale, care consideră că această instituţie va trezi interesul tinerilor, dar nu numai, şi va fi, în acelaşi timp, o nouă atracţie turistică.

Muzeul TeleTár, amenajat într-o clădire aflată în vecinătatea Tribunalului Judeţean, îşi propune să ofere o perspectivă asupra istoriei comunicaţiilor într-o manieră interactivă, piesele expuse putând fi atinse şi utilizate de către vizitatori.

Expoziţia are la bază colecţia donată de inginerul Csáky Ernő din Sfântu Gheorghe, de numele căruia se leagă şi o expoziţie tehnică înfiinţată în urmă cu câţiva ani în incinta Liceului „Puskás Tivadar” din municipiu.

„Până în toamna anului 2020 o parte din aceste aparate au fost instalate şi prezentate publicului timp de 5 ani în incinta Liceului „Puskás Tivadar”. Întrucât colecţia s-a mărit şi nu am mai avut loc de prezentare în liceu, s-a hotărât mutarea unei părţi din aparatură în noul muzeu”, a declarat Csáky Ernő.

Muzeul TeleTár este compus din trei săli: sala de prezentare, care funcţionează ca spaţiu expoziţional interactiv, o sală unde vor putea fi organizate cursuri de electronică, programe Şcoala altfel, proiecţii de filme ştiinţifice şi diverse activităţi tehnice, precum şi o sală de bibliotecă, unde există cărţi de specialitate, dar şi arhiva fostei televiziuni locale din Sfântu Gheorghe, unde pot fi vizionate casete video vechi.

TeleTár va fi deschis de luni până vineri, între orele 9 şi 13, joia până la ora 18, dar va putea fi vizitat şi sâmbăta şi duminica, cu programare prealabilă.

Sursa și Foto: WeRadio Sf. Gheorghe