De Paștele Catolic, locuitorii din Miercurea Ciuc au lăsat mii de oameni cu gurile căscate după ce câteva fotografii de la ceremonialul de sfințire a bucatelor au fost viralizat pe Facebook. Surprinzătoare în fotografiile respective este disciplina impecabilă a celor 3500 de persoane care au respectat cu strictețe restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, așteptând solemn și răbdător derularea scenariului specific ceremonialului.
În alți ani ceremonialul se desfășura doar pe platoul din fata Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. De data aceasta, autoritățile au decis să extindă zona, pentru păstrarea distanței fizice, scrie Agerpres. A fost blocată circulația pe două bulevarde din centrul orașului, iar oamenii, purtând coșuri în care se aflau bucate de Paști, s-au așezat în ordine într-o zonă în formă de cruce.
Organizatorii au împărțit măști de protecție celor care nu aveau și s-au asigurat că se păstrează distanta fizică. De asemenea, pentru a reduce numărul de participanți, îndemnul a fost să participe la ritual un singur membru al familiei.
Organizatorii au anunțat, inițial, că se așteaptă participarea a 2.000 de persoane, dar numărul a fost de aproximativ 3.500.
Oamenii au fost recunoscători că au putut lua parte, chiar și în aceste condiții, la un eveniment foarte important pentru oraș. Anul trecut acest ritual a fost anulat, iar slujba de sfințire a fost transmisă online, din cauza pandemiei de COVID-19.
„Este ceva extraordinar. Am așteptat acest moment și văd că se realizează. Îmi pare bine să văd oameni de ordine care întotdeauna ne-au ajutat la acest eveniment, iar acum își fac treaba cum trebuie. Așa că suntem foarte fericiți, aproape nu am cuvinte. Ne întâlnim foarte rar, nu prea ieșim din casă, iar acum ne-am întâlnit cu oameni pe care nu i-am văzut de un an de zile. Nu îmi doresc decât să se termine, sper ca în câteva luni să se termine”, a spus un bărbat care participa la eveniment.
Un alt locuitor al orașului a mărturisit că este o zi a bucuriei și „este un semn că mergem într-o direcție bună”, în vreme ce o femeie a spus, cu lacrimi în ochi, că „Învierea înseamnă speranță, iar faptul că ne-am întâlnit astăzi, ne dă speranța că vom trece cu bine peste tot”.
După slujbă, preoții au mers printre oameni și au sfințit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale.
Liturghia a fost transmisă și online, iar în zonele în care sunetul difuzoarelor amplasate în centrul orașului nu se mai auzea, oamenii au ascultat la telefonul mobil mesajele transmise preoți.
La Miercurea Ciuc, tradiția sfințirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită, care adună comunitatea împreună.
Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul orașului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamás József, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.
În prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea Ciuc.
Ritualul era ținut și înainte de 1989, dar atunci oamenii se adunau în apropierea lăcașurilor de cult.
Sursă și foto: WeRadio Sf. Gheorghe