UDMR trage de urechi Consiliul Național Secuiesc pentru lipsa de implicare în strângerea semnăturilor pentru propria inițiativă cetățenească. CNS: nu există bază juridică!

Loránt Vincze, deputatul UDMR în Parlamentul European şi preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), a cerut Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) să nu pună în pericol cele peste un milion de semnături adunate pentru regiunile naţionale, prin faptul că încă nu a reînceput strângerea semnăturilor, după decizia favorabilă a Comisiei Europene (CE) şi a Parlamentului European (PE).

“Cer CNS să continue cât mai grabnic adunarea semnăturilor, pentru că fiecare zi este una valoroasă, să nu pună în pericol cele peste un milion de semnături adunate de la maghiarii din Bazinul Carpatic, să nu abuzeze de încrederea secuilor! Dacă Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul European, precum şi jurişti din cele 27 de state membre afirmă la unison că strângerea de semnături poate fi continuată de pe acum, aceasta înseamnă că, într-adevăr, nimic nu îi mai stă în cale. Aşa cum colectarea semnăturilor nu a fost oprită nici în cazul a patru alte iniţiative aflate în aceeaşi situaţie. Hotărârea PE, adoptată vineri aproape în unanimitate, ne asigură că vom crea baza juridică. Conform promisiunii sale, UDMR a pregătit la Bruxelles munca politică necesară prelungirii, acum sarcina CNS este să ducă adunarea semnăturilor spre reuşită şi nu să continue o dispută juridică inutilă. E timpul muncii, nu al luptei”.

Loránt Vincze

Pe de altă parte, CNS a precizat într-un comunicat emis joi că strângerea în continuare a semnăturilor nu are bază juridică, deoarece hotărârea Comisiei Europene privind prelungirea trebuie adoptată şi de Parlamentul European şi de Consiliul European.

“Suntem convinşi că strângerea semnăturilor nu poate fi continuată fără o bază legală. Suntem convinşi că nu putem încuraja oamenii să susţină o iniţiativă atâta timp cât semnăturile de sprijin pot fi şterse ulterior. Suntem convinşi că orice manevră care contravine legii privind protecţia datelor personale, nu numai că îi expune pe membrii comisiei cetăţeneşti riscului de a fi amendaţi, ci poate compromite însăşi cauza”.

comunicatul CNS

Obiectivul iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale propus de CNS este acela ca la nivelul UE să fie legiferat sprijinul acordat regiunilor care se deosebesc de regiunile din jurul lor prin particularităţile lor naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice.

Începând cu data de 1 aprilie 2012, cetăţenii UE dispun de un instrument care reprezintă o noutate absolută şi le permite să participe la conturarea politicii UE, fără a mai fi necesar (şi nici de dorit) sprijinul guvernelor naţionale sau a mecanismelor politice, în general.

Instituită prin Tratatul de la Lisabona, iniţiativa cetăţenească europeană permite unui număr de un milion de cetăţeni din cel puţin un sfert din statele membre ale UE să solicite Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative în domenii care se încadrează în sfera sa de competenţe. Organizatorii unei iniţiative cetăţeneşti (care trebuie să constituie un comitet de cetăţeni format din cel puţin 7 cetăţeni ai UE care îşi au reşedinţa în cel puţin 7 state membre diferite) au la dispoziţie un an pentru a câştiga sprijinul necesar. Semnăturile strânse trebuie autentificate de autorităţile competente din fiecare stat membru. Organizatorii inițiativelor care au succes vor participa la o audiere organizată de Parlamentul European. Comisia va avea la dispoziție 3 luni pentru a examina inițiativa și a decide cum acționează.

Sursa: hirado.hu.