Támogatás a hazai magyar sajtónak (is)

A Ludovic Orban fémjelezte kormány 40 millió eurót ítélt egy sürgősségi rendelettel a hazai médiaorgánumoknak a paginademedia.ro beszámolója szerint.
 
A támogatás a koronavírús megelőzési akcióinak a része: maszkviselésre buzdító médiakampányt finanszíroznak, a sajtóorgánumok előzetesen is kapnak valamennyi pénzt, a május elejétől számított időszak végén majd további összeg is érkezhet az eredményektől függően. 
 
A résztvevők közt az erdélyi magyar sajtó legnagyobb játékosa, az Erdélyi Médiatér csoport több kiadványa is szerepel, a hozzájuk tartozó Prima Press kft. pl. 286 671 lejhez jutott, a Krónika online, a Liget, a Székelyhon mind szerepel a résztvevők listáján. Az Átlátszó Erdély 595 lejes támogatásához képest ez az összeg igencsak nagynak tűnik. A listán szerepel még a Szatmári friss Újság, a Kovászna megyei Háromszék, illetve a kolozsvári Szabadság napilap is. 
 
A reakciók megoszlanak: a gazdasági profilú Capital üdvözölte, konkrétan levegőhöz jutásként értékelte a támogatást, a g4media, a Recorder és a Rise Project viszont a kormány által nyújtott kenőpénznek nevezte a projektet.
 
Tény azonban, hogy a kisebb sajtóorgánumok komoly gondokkal küzdenek, a koronavírús miatt hozott óvintézkedések elsősorban a kis és közepes nagyságú vállalkozásokat érintették érzékenyen, pont azt a réteget, amely a helyi, kisebb volumenű médiatermékekben reklámozott.

Nagy Kálmán