Trei opinii ale politicienilor maghiari privind rezultatele Recensământului: de la “genocid tăcut” la vina dublei cetățenii

Rezultatele recensământului din 2022 arată că numărul etnicilor maghiari care trăiesc în România a scăzut cu 225 000, față de anul 2011. Deși rezultatele arată că România înregistrează în ansamblul ei un declin demografic, populația acum fiind de doar 19 milioane, reprezentanții maghiarilor au încercat să găsească explicații. Între acestea, unele sunt rezonabile, în timp ce altele alunecă în derizoriu sau conspiraționism. 

O explicație care poate fi încadrată în această ultimă categorie este cea emisă de Alianța Maghiare din Transilvania, formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar și Partidul Civic Maghiar, care susține că amploarea declinului demografic demonstrează „eficiența genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace“. „Pentru a înțelege mai bine gravitatea situației, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca și când ar fi dispărut întreaga populație maghiară din județul Harghita, unde trăiesc cei mai mulți etnici maghiari”, se arată într-un document semnat de președinția națională a ATM, conform publicației adevărul.ro, care menționează că formațiunea a atras atenția și asupra faptului că, în aceste condiții, „maghiarii din Transilvania, care cândva erau factori constitutivi, ar putea ajunge încă în acest secol la sfârșitul istoriei lor vechi de peste un mileniu”.

Un punct de vedere mai puțin alarmist l-a avut președintele UDMR, Kelemen Hunor. Conform hownews.ro, acesta a afirmat că populaţia maghiară din România depășește net cifra de un milion, în condițiile în care aproape 2,5 milioane de cetățeni nu și-au declarat naționalitatea la recensământul din România, iar printre aceștia proporția maghiarilor este cu siguranță la fel ca în cazul celor care și-au declarat naționalitatea, deci nu se poate vorbi de o scădere de 250.000 de persoane. Așadar, „nu există motive de sărbătoare, dar nici de panică (…) această comunitate vrea să trăiască în Transilvania, își vede viitorul aici, este o comunitate puternică și este capabilă să se mențină. Trebuie să i se ofere condițiile necesare pentru a se menține, inclusiv cadrul instituțional pentru păstrarea identității”, a precizat Kelemen Hunor. 

Fostul președinte al UDMR, Béla Markó, a avansat un punct de vedere pe cât de interesant, pe atât de plin de sens. El a declarat că scăderea populaţiei maghiare din Transilvania se datorează și dublei cetățenii acordate de Ungaria, se arată în g4media.ro.

Béla Markó a explicat că „au plecat deci mai mulți (n.r. maghiari) față de anii trecuți, iar acest lucru a fost favorizat și de instituția dublei cetățenii ce a înlesnit serios emigrarea. Desigur, dorim o Uniune Europeană și o relație româno-ungară, în cadrul căreia există mișcarea liberă dintr-un loc în altul. Însă în cazul în care această mișcare este în mare parte unidirecțională, lucrurile ajung exact acolo unde ne aflăm la acest moment”.

Surse: adevărul.rohownews.rog4media.ro.

Foto: tomisnews.ro