Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, alături de artiștii din Belarus

Luni, 15 februarie, pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe a avut loc impresionantul spectacol-lectură, INSULTAŢI BELARUS(IA), după un text scris de Andrei KureicikDin distribuție au făcut parte actorii Sergiu Aliuş și Alexandrina Ioana Costea, alături de elevii Liceului de Arte Plugor Sandor – Viviana Covalcic, Carla Gancz, Ana Maria Popa, Andra Ropota, Adrian Manole şi Andrei Mihai. Regia i-a aparținut Deliei Dușa.

Prin acest spectacol, TAM s-a alăturat programului Belarus(sia) Worldwide Reading Project – un proiect mondial de lecturi prin care oamenii de teatru din întreaga lume îşi exprimă solidaritatea cu poporul belarus, care în 2020 a luat atitudine împotriva abuzurilor preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, considerat ultimul dictator al Europei, şi a ieşit în stradă cu scopul de a-şi obţine libertatea şi dreptul la alegeri corecte şi libere.

În cadrul acestei acţiuni fără precedent s-au reunit 15 teatre din România şi unul din Republica Moldova. Cei interesați mai pot vedea încă aceste spectacole, care se joacă pe un text identic, ce surprinde prin sensibilitate și acuratețe a unor evenimente de amploarea celor din Belarus, la care am asistat toți de la distanță. 

Până pe 22 februarie 2021, zilnic continuă să se organizeze astfel de spectacole, fie fizic, fie online, deci doritorii nu trebuie decât să se mobilizeze să afle unde pot vedea măcar unul dintre ele, pentru că merită întrucât textul spune în subsidiar povestea încurcată a luptei oamenilor de a obține o guvernare democratică și de a-și garanta lor înșile drepturile și libertățile care li se cuvin. 

Proiectul a luat naștere în România la iniţiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei INSULTAŢI BELARUS(IA).

Situaţia de la Teatrul Naţional „Ianka Kupala” din Minsk a fost unul dintre motivele principale ale acestei acţiuni de solidaritate: în august 2020, directorul Pavel Latuşko, fost ministru al culturii şi ambasador al Belarusului în Polonia şi Franţa, a fost demis pentru declaraţii de susţinere a protestatarilor. În semn de solidaritate, şi-au dat demisia majoritatea angajaţilor. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înfiinţare Teatrul Naţional din Misnk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-şi spectacolele online.

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia el însuşi alături de toată ţara, folosind ca punct de pornire declaraţiile lui Aleksandr Lukaşenko şi ale Svetlanei Tihanovskaia, liderul opoziţiei bieloruse şi candidată la alegerile din august 2020, riscându-şi propria libertate şi viaţa familiei ei. De altfel, ea este cea care ar fi câştigat alegerile dacă acestea nu ar fi fost fraudate de conducerea actuală.

INSULTAŢI BELARUS(IA) este o piesă dură, dar plină de demnitate şi umor, în care pe lângă cei doi candidaţi la preşedinţie, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viaţă a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukaşenko de a înăbuşi revoluţia paşnică a bieloruşilor prin violenţă şi tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor şi un semnal de alarmă, prin care se doreşte conştientizarea de către un public cât mai larg a unei situaţii concrete şi totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

Mai jos, lista teatrelor programate să mai susțină spectacole-lecutră după același text:

  • 17 februarie 2021 – Unteatru din Bucureşti
  • 18 februarie 2021 – Teatrul de Stat din Constanţa19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi
  • 20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava
  • 21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova
  • 22 februarie 2021 – Teatrul Naţional Târgu Mureş – Compania Liviu Rebreanu

Foto: Facebook Teatrul Andrei Mureșanu