Sondaj: Majoritatea cetățenilor Ungariei consideră că țara lor s-a apropiat prea mult de Rusia și Vladimir Putin

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a invadat opinia publică din Ungaria, despre război știe practic toată lumea.

Euronews a realizat un sondaj rapid asupra modului în care maghiarii judecă cauzele și consecințele conflictelor armate.

Opinia publică din Ungaria este deja puternic împărțită cu privire la ceea ce constituie un conflict armat și care ar fi cursul corect de acțiune pentru Ungaria. Singura problemă asupra căreia există un consens relativ mare, 60%, este că Ungaria s-a apropiat prea mult de Rusia în ultimii ani.

Sondajul mai arată că percepția evenimentelor este influențată în mod semnificativ de calificările respondenților. În mod neobișnuit, numărul celor care cred ca Rusia e responsabilă pentru conflict și cei care cred că Ungaria ar trebui să sprijine mai bine Ucraina crește direct proporțional cu educația respondenților.

Potrivit sondajului, realizat la nivel național pe persoane cu vârste cuprinse între 16 și 59 de ani, 58% consideră că Rusia este responsabilă pentru conflictul din Ucraina.

În ce privește apropierea Ungariei de Rusia, 60% dintre respondenți, consideră că Ungaria s-a apropiat prea mult de Rusia și Putin, iar acest lucru o împiedică acum să ia măsuri mai puternice de partea UE și a Ucrainei. În același timp, 79% dintre tinerii absolvenți consideră că Ungaria s-a apropiat prea mult de Rusia.

Patru din zece respondenți, pe de altă parte, consideră că este important ca Ungaria să mențină relații bune cu Rusia pentru a putea obține gaz ieftin.

O majoritate clară, dar nu covârșitoare a respondenților, 58%, consideră că Rusia a atacat un stat independent. Cu toate acestea, 42% dintre cei chestionați consideră că a Rusia fost provocată de țările occidentale și de Ucraina, aducând Ucraina prea aproape de NATO. Din nou, marea majoritate a absolvenților, 79%, dau vina pe Rusia.

Majoritatea absolvenților spun că Ucraina ar trebui să fie mai bine sprijinită și șapte din zece respondenți consideră că Ungaria ar trebui să păstreze o distanță egală față de ambele părți.

Doar 2% dintre respondenți cred că Rusia ar trebui sprijinită, iar mulți alții, un sfert dintre cei chestionați, consideră că Ucraina ar trebui să fie mai bine susținută. Potrivit educației, proporțiile diferă semnificativ și în această problemă: 55% dintre absolvenții chestionați consideră că Ungaria ar trebui să sprijine mai bine Ucraina.

Majoritatea persoanelor chestionate este de acord cu interzicerea transferului de arme din Ungaria către Ucraina. În timp ce 91% dintre respondenții calificați susțin decizia guvernului ungar, doar 40% dintre absolvenți consideră mutarea Ungariei ca fiind una corectă.

Sondajul, realizat la solicitarea Euronews, a fost realizat în perioada 1 – 2 martie 2022 prin intermediul unei aplicații pentru smartphone (Opinio) pe un eșantion de 900 de persoane, reprezentative pentru sex, vârstă, educație, tip de reședință, educație și regiune.

Sursa: Euronews