Scandalul politic din Ungaria, între acuzații de pedofilie, influență la nivel înalt și legături cu România

Deși era bine cunoscut faptul că președinta Ungariei, Katalin Novak a grațiat aproximativ 20 de persoane înainte de vizita Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023 (inclusiv pe activistul de extremă dreapta Gyorgy Budahazy, condamnat pentru terorism), abia recent s-a aflat că una dintre persoanele care au beneficiat de această măsură a fost și directorul adjunct al căminului de copii din Bicske, pe nume Endre K., născut la Zăbala, în județul Covasna, care a fost condamnat pentru că a acoperit un prădător sexual care îi abuza pe rezidenți.

Katalin Novak a demisionat din funcție, după ce un adevărat cutremur a fost generat în Ungaria de dezvălurile din presa nesupusă (încă) Fidesz: „În calitate de șef al statului, vă vorbesc pentru ultima oară astăzi, demisionez din funcția de președinte al republicii”, a transmis Katalin Novák în discursul ei. „Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea” – a mai adăugat Novák, după ce în luna aprilie a anului trecut ea a decis în favoarea clemenței pentru un condamnat care a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredințați. „Am făcut o greșeală”, a recunoscut Katalin Novák, subliniind că nu ar acorda niciodată iertare cuiva despre care există dovezi că abuzează fizic sau psihic un copil. „În cazul unei greșeli, ca cetățean, te-ai aștepta ca președintele să-și asume responsabilitatea chiar și prin demisie”, a mai spus Novák. Săptămâna aceasta, Novak a recunoscut că toate grațierile au provocat dezbinare, dar a insistat că nu va grația niciodată un pedofil.

Deși Katalin Novák nu a împărtășit public detalii despre decizia de grațiere care a dus la demisia ei, pe baza informațiilor de la Fidesz, celor de la Direkt36 și Telex li s-a spus din partea mai multor surse guvernamentale independente și din apropierea biroului șefului statului că Zoltán Balog, șeful Bisericii Reformate Maghiare, fost ministru, consilier al lui Novák și vechi mentor, a jucat un rol important în cazul grațierii.

Un fost oficial de rang înalt al guvernului Orbán a spus că a fost informat de către anturajul lui Novák că Balog a fost cel care l-a încurajat pe președintele republicii să-l grațieze pe Endre K. O sursă apropiată a lui Novák a confirmat acest lucru, adăugând că atunci când a izbucnit scandalul, atât colegii lui Novák, cât și echipa lui Viktor Orbán i-au cerut explicații lui Balog, iar acesta s-a apărat spunând că nu a fost decizia lui personală, ci că mai multe persoane din conducerea Bisericii Reformate au dorit ca K. Endre, care are legături bune de familie cu reformații, să primească această clemență.

Oficial, Balog este membru al consiliului consultativ al președintelui republicii, dar conform mai multor surse familiare cu relația Novák-Balog, episcopul reformat a avut o influență ce depășește poziția sa formală asupra deciziilor lui Katalin Novák. Un fost coleg cu Novák, a spus astfel: „Kata va face orice pentru el”.

Balog a distribuit joi următoarea postare pe pagina sa oficială de Facebook, cu două zile înainte de demisia lui Katalin Novák, în apogeul scandalului : „Retrageți-vă câteva săptămâni pentru a vă ruga, a gândi, a citi și a scrie în tăcerea lui Dumnezeu. Ce dar!” Potrivit informațiilor scurse, mai multe persoane din mediul lui Novák au fost jignite că Balog a făcut acest pas chiar în momentul în care scandalul începea. Postarea a dispărut ulterior de pe pagina șefului reformaților maghiari.

De-a lungul anilor, Balog și Novák au plecat în mod repetat în excursii exotice finanțate din fonduri publice, precum Bogota sau, în octombrie 2023, Papua Noua Guinee. Evenimentele și călătoriile comune au rămas în ciuda faptului că funcțiile oficiale ale lui Balog și Novák se schimbau constant. Când s-au dus la Bogotá, Novák era secretar de stat, iar Balog era comisarul primului ministru și au călătorit împreună în Papua ca președinte al republicii și consilier prezidențial.

Balog a fost cel care a propus în 2016 un premiu de stat pentru directorul căminului de copii János Vásárhelyi, care ulterior a fost condamnat pentru pedofilie. Balog pare să-l fi cunoscut și pe directorul adjunct K. Endré, care ulterior a fost condamnat pentru mușamalizarea infracțiunilor de pedofile, întrucât în ​​2013 au participat împreună la conferința organizată de ministerul său, intitulată „Implicarea și protecția copiilor în sport și prin sport”, cu scopul opririi violenței sexuale împotriva copiilor.

Și pentru că nimic nu se întâmplă în Ungaria important fără să ajungă la Viktor Orbán, avocatul familiei Orban, Istvan Szmulai, este cel care l-a apărat în 2017 pe directorul pedofil al căminului de copii din Bicske. Acesta a explicat că procesul penal al directorului pedofil a început la data de 4 decembrie 2017, iar la acea vreme, Szmulai lucra nu numai pentru directorul pedofil, ci și pentru Nehez kő kft., care era deținută de familia Orbán, însă această companie a fost vândută în 2021.

Au apărut informații și despre rolul fostului ministru al Justiției Judit Varga, care a fost implicată în incident. Mai multe persoane din cercul lui Varga au confirmat că aceasta chiar nu a susținut grațierea, iar în prezent aceasta și-a anunțat demisia din toate funcțiile publice și retragerea din viața publică.

Potrivit unei surse apropiate a lui Varga, anturajul șefului statului se aștepta probabil ca acest caz să nu fie făcut public, cazurile de grațiere fiind anonime. Totuși, ceea ce s-a întâmplat aici a fost că, cazul lui K. Endre a trecut la a treia instanță de la Tribunal. În septembrie anul trecut, în Arhiva Hotărârilor Curții a apărut că Novák a exercitat clemență în cazul lui K. Endre la 27 aprilie 2023. Pe baza acestui fapt, 444.hu a scris despre cazul lui K. Endre pe 2 februarie , declanșând astfel scandalul care a dus la căderea președintelui republicii.