Ce se mai întâmplă în scandalul din Ungaria, cu două zile înainte de discursul lui Orban privind starea națiunii

Chiar dacă în România presa din Ungaria este citită doar când apare ceva de Transilvania sau când este un meci de fotbal, scandalul ultimelor zile, care a dus la demisia președintei Ungariei, Katalin Novak, și a ministrului justiției, Judith Varga, și dezvăluirile ce i-au urmat, apărute în presa maghiară (neafilitată guvernului) ar trebui să pună pe gânduri orice european care încă mai crede în democrație și stat de drept.

De la izbucnirea scandalului grațierii de săptămâna trecută și în special de la demisia lui Katalin Novák și Judit Varga, jumătate din Ungaria se ocupă de acest caz și de evoluțiile sale. Interviul fostului soț al lui Judit Varga, Peter Magyar, la Partizán a adus peste 1,7 milioane de vizualizări în câteva zile.

Așa că cei care urmăresc viața publică maghiară a politicienilor Fidesz pe Facebook (și aici vorbim de sute de mii de urmăritori sau chiar mai mari pentru fiecare pagină), nu cunosc decât un singur moment din întreaga poveste: mesajul de aici este că Viktor Orbán a rezolvat problema cu modificarea constituțională, nu există milă pentru pedofili, cazul este închis, aici nu mai este nimic de văzut sau discutat.

Niciun comunicator Fidesz și pe nici un canal nu s-a rostit nici măcar un cuvânt despre baza întregului scandal: că, în calitate de complice al unui director de școală pedofil, profesorul care și-a amenințat și șantajat victimele a fost grațiat de președintele republicii – până în prezent nu se stie exact cu ce justificare si prin intervenția cui.

În schimb, cetățenii ungari au putut afla multe despre sosirea celei de-a 13 pensii, scăderea inflației, diverse succese sportive maghiare, reduceri de utilități, creșteri salariale pentru profesori, carnaval, turul cu autobuzul, Săptămâna căsătoriei, animalele de companie ale politicienilor, excelenții indicatori economici ai țării și, bineînțeles, despre Ferenc Gyurcsány (liderul socialiștilor maghiari).

Totuși, cele mai spectaculoase dezvăluiri au fost făcute de un om din interiorul sistemului de la Budapesta, fostul soț al ministrei demisionare, Judith Varga, Magyar Peter. Acesta a demisionat din toate funcțiile pe care le deținea în diferite companii de stat și a început o tiradă de acuzații la adresa establishment-ului, în special asupra lui Antal Rogan, șeful de cabinet și eminența cenușie a lui Viktor Orban.

Odată cu demisia președintei și a fostului ministru al justiției, acesta Peter Magyar a anunțat că demisionează din toate funțiile sale din companiile de stat. În același timp, a vorbit despre Antal Rogán, spunând: „Nu vreau să fac parte dintr-un sistem în care adevărații responsabili se ascund în spatele fustelor femeilor”. În postarea publicată pe pagina sa de Facebook, el l-a criticat pe Antal Rogán și pe oligarhii Fidesz.

Câteva declarații pe care le-a făcut Peter Magyar le-a făcut la Partizán: 

  • „Am fost profund revoltat de modul în care presa de dreapta, condusă de Antal Rogán, a tratat-o pe Președinta Republicii”.
  • „Antal Rogán va aproba și va elibera și ultimul permis ministerial”.
  • A numit Ungaria o „societate pe acțiuni familială”.
  • În opinia lui „Antal Rogán trebuie să plece!”

Din afirmațiile de mai sus, reiese clar că remarcile sale au vizat o singură persoană, de al cărei rol și activitate nu a fost mulțumit, și că vede rolul lui Rogán ca fiind foarte exagerat. Totuși, la rândul său, Peter Magyar a fost criticat de oameni din opoziție că a tăcut până acum, când a avut de pierdut pe plan personal. 

Zilele următoare promit multe evoluții pe acest subiect, așa că vom reveni cu siguranță cu amănunte, mai ales că urmează și discursul anual al premierului Viktor Orban, care are o cu totul altă încărcatură în aceste condiții.