Pro és kontra Economica Magyar mezőgazdasági támogatás Erdélyben

A Pro Economica Egyesület Magyarország kormányának erdélyi, mezőgazdasági projektjeit bonyolítja le: a résztvevők szerint sikerrel, könnyen és komoly támogatást nyújtanak mezőgazdasági beruházásokra.

Hogy mekkora a sikere mindennek? Nos akkora, hogy a „Mezőgazdasági termeléshez – és mezőgazdasági termékek feldolgozásához kapcsolódó beruházások támogatására” kiírt pályázatra október 2-án már akkora túljelentkezés volt, hogy azt nemes egyszerűséggel felfüggesztették. Sarkítottunk, az információt már szeptember 29-én közölték – igaz, a sajtó nem verte nagy dobra a dolgot, sőt, rövid google keresés után megerősödött a gyanúnk, hogy senki sem foglalkozott a kérdéssel.

A Pro Economica Alapítvány azonban kapott korábban egy gellert az Átlátszó erdélyi szerkesztőjétől, Sípos Zoltántól.

Leellenőrizni, tényekkel alátámasztani mi sem tudnánk, de egy bennfentes szerint „Viktor nem kicsit volt ideges” – azaz Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, forrásunk állítása szerint rendrakásra adott utasítást. Tény, hogy a Pro Economica körüli hullámok ezután inkább politikai jelleget öltöttek, de ezzel a kérdéssel korábban már foglalkoztunk.

A magyar miniszterelnökséghez tartozó holdudvarnak fontos volt a Pro Economica pályázatának sikere: bevált a stratégia, idén már lökdösődtek a gazdák. Kérdésünkre többen is elmondták, hogy az egyszerű pályázati eljárás volt az, ami csalogatóvá tette a projektet, illetve az is, hogy komoly összegek álltak a gazdák rendelkezésére.

Az idei pályázati felfüggesztés a tízszeres túljelentkezés fényében érthető, hiszen ekkora keret nem létezik – valószínűsíthető, hogy Magyarország is inkább a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítására helyez hangsúlyt a továbbiakban.

Visszaélésszagú esetekről egyelőre nem hallani: vélhetően a budapesti dorgálás meghozta gyümölcsét, az Átlátszó Erdély által publikált esetekről idén nincs szó. A Pro Economica másik pályázata, amely a feldolgozást serkenthetné, nem került felfüggesztésre, ezt továbbra is november 15-ig lehet elérni.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. lenne az a szervezet, amely hasonlít a Pro Economicához – igaz az előbbi magyarországi székhelyű, az utóbbi nem. A különbség, hogy a Pro Economica Alapítvány kártyái mögé nem lehet belátni, a nyertesek listája, pl. a Magyar Hang által leírt esetben, nem nyilvánosak – igaz, jogilag nincs is erre szükség.

Tény, hogy tavaly és idén is sokan nyújtottak be úgy iratcsomót, hogy semmiféle hátszéllel nem rendelkeztek – és nyertek. Az idei elbírálásokról egyelőre nem tudunk részleteket, de vélhetőleg az idei évre is igaz ez.

Vannak találgatások, amelyeket sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudunk, mely szerint létezik egyfajta lobbi az elbírálás során: baráti gazdák jobb eséllyel indulnak. Ha szintén nem nyilvánosan, de halkan beszélnek arról is, hogy magyarországi pénzek Délvidékre és Felvidékre érkeztek ennél egyszerűbben is – a Fidesz befolyásosabb képviselői leültek a helyi potensebb üzletemberekkel és egy konkrétabb üzleti terv megvalósításához „intéztek” támogatást. Van ebben ráció: a mondj egy összeget, amiből tudsz okosan gazdálkodni és mi adjuk, kétségtelen hatékony vállalkozásfejlesztési stratégia, bár az adófizetői forintoknak az elköltése nem épp így lehetett kitalálva anno.

A pályázatokat mindenképp igyekszik úgy kialakítani a magyar kormány, hogy az hatékonyan jusson el az általuk megcélzott személyekhez: ez rendszerint sikerül is. Ezek a pénzek a határon túli magyar tulajdonú (és nem csak) gazdaságot erősítik. Orbán Viktornak pedig célja az, hogy legyen a magyaroknak pénze, hisz az amerikai szólás közkincs: money talks.

Nagy Kálmán