Premierul ungar Viktor Orbán a acuzat Comisia Europeană de „huliganism legalizat” după ce Bruxellesul a anunțat două proceduri de infringement împotriva Ungariei, pentru politica anti-LGBT a acestei țări.
„Ăsta (procedura de infringement – n.r.) este huliganism legalizat… Poziția Comisiei Europene este rușinoasă”, a declarat Viktor Orbán vineri la un post de radio, potrivit Reuters.
El a mai spus că această dezbatere le-a oferit cetățenilor maghiari oportunitatea de a vedea ce înseamnă „viața europeană”, cum e să mergi la școală în Germania și a reluat că Ungaria nu le va permite activiștilor LGBT „să mărșăluiască” prin școli și să promoveze ceea ce el numește propagandă sexuală.
Orbán, un politician naționalist care a avut numeroase contre cu Bruxellesul de când se află la guvernare, din 2010, a spus că autoritățile europene vor să-și impună punctul de vedere asupra felului în care trebuie crescuți copiii.
Campania anti-LGBT promovată de guvernul său pare să fie una din temele importante ale platformei sale politice înaintea alegerilor de la anul, care se anunță dure, mai notează Reuters.
În ultimele două săptămâni, au apărut panouri imense în toată țara, cu sloganuri de tipul „Te enervează Bruxellesul?” sau „Ți-e teamă de propagandă sexuală asupra copiilor tăi?”.
Orbán a mai spus vineri că va avea încă o confruntare cu UE asupra fondurilor europene pentru reconstrucție, care au fost blocate de Bruxelles, dar afirmă că le va obține până la urmă.
Comisia Europeană a anunțat joi declanșarea procedurilor de infringement împotriva Ungariei și Poloniei din cauza legislației anti-LGBT și a felului în care tratează aceste minorități. Budapesta și Varșovia vor avea două luni la dispoziție pentru a răspunde procedurilor inițate de Bruxelles.
Împotriva Ungariei sunt două proceduri separate.
În prima procedură, Comisia contestă noua lege adoptată de Budapesta, care interzice prezentarea de conținut care promovează homosexualitate sau persoane transgender către minori. Comisia susține că această lege încalcă libertatea de expresie și de exprimare, precum și directiva europeană privind serviciile media audiovizuale și directiva privind comerțul electronic. Comisia mai argumentează, de asemenea, că legislația ungară încalcă libertatea de a furniza servicii și libera mișcare a bunurilor, pentru că nu a demonstrat că aceste restricții sunt necesare și nediscriminatorii,potrivit comunicatului.
A doua procedură va privi o carte publicată de asociația Labrisz, pe care o agenție guvernamentală din Ungaria a obligat-o să conțină un disclaimer care să anunțe că volumul conține „comportament care deviază de la rolurile tradiționale de gen”. Comisia argumentează că acest lucru încalcă directiva europeană privind practicile comerciale neloiale.
Sursă și foto: digi24.ro