Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád: „Îmi doresc să trăiesc într-o ţară unde nu există pensii speciale”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a fost deputat în Parlamentul României între anii 2004-2008, a declarat joi că îşi doreşte să trăiască într-o ţară în care nu există pensii speciale şi consideră că decizia de eliminare doar a pensiilor speciale ale parlamentarilor este o dovadă de „populism”.

„Eu am spus întotdeauna că îmi doresc să trăiesc într-o ţară unde nu există instituţia pensiilor speciale şi asta nu se schimbă. Deci, nu cred că trebuie să existe pensii speciale, pentru că nu sunt unii mai speciali decât alţii. Deci contributivitatea ar trebui să fie cel mai important lucru. Mi se pare strigător la cer că oameni de vârstă cu mine ies la pensie şi au pensii de cinci cifre. Strigător la cer! (…) Cum să iasă cineva la 45 de ani în pensie?! Mi se pare strigător la cer. Sunt de acord cu tot ce înseamnă militari, cei care au fost pe câmpul de luptă. Evident că nu poţi să fii militar pe câmpul de luptă la 65 de ani, dar acelea sunt pensii militare. Deci, ar trebui să fie pensiile militare şi în rest ar trebui să fie pensii bazate pe contributivitate. Dacă ieşi la pensie la 45 de ani, să vedem cât ai contribuit în perioada de la 23 de ani până la 45 de ani în sistemul de pensii şi pe baza acelei contribuţii să ţi se calculeze pensia. Dar nu se poate ca tu să lucrezi 20 de ani şi să ai pensie cum nu o să aibă 95% din cetăţeni nici după ce ies la pensie la 67 de ani. Deci e revoltător acest lucru”, a spus primarul Antal Árpád, într-o conferinţă de presă.

Prin abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor nu se vor face economii semnificative la bugetul de stat, consideră acesta.

„E un populism să te atingi doar de o categorie, care la nivelul bugetului înseamnă 5% din bugetul pensiilor speciale. Adică dacă tu vrei să faci economie pentru buget, atunci pe asta nu ai făcut economii. Să fim realişti, asta nu e o economie la buget. (…) Să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Încă o dată, contributivitate – ăsta e cuvântul cheie”, a adăugat Antal Árpád.

Sursa: weradio.ro

Foto: Facebook Antal Árpád