Motivul pentru care asumarea apartenenței etnice este vitală pentru următorul recensământ al populației

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice, Laczikó Enikő, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, a participat, alături de coordonatorul Erdélystat, sociologul Barna Gergő, la o dezbatere organizată la Târgu Mureș pe subiectul recensământului de anul viitor. Discuția a fost moderată de Frunda Csenge, consilier local al Municipiului Târgu Mureș și a pus accentul pe importanța asumării apartenenței etnice pentru o pondere corect oglindită. 

Recensământul Populației și Locuințelor va avea loc în perioada martie-iulie 2022, iar participanții evenimentul au dezbătut implicațiile etnoculturale ale acestui proces, la fel și etapele recenzării, au analizat argumentele pentru care recensământul este important pentru comunitățile etnice din România. 

În cadrul discuției, secretarul de stat Laczikó Enikő a atras atenția asupra necesității informării din timp a membrilor comunităților etnice și cât de esențial este ca aceștia să-și asume clar apartenența etnică, religioasă și lingvistică. 

„Noi trebuie să vedem foarte clar că ponderea noastră trebuie să fie oglindită în mod concret și corect de acest recensământ ca să ne putem exercita și în continuare drepturile specifice. Miza este, deci, una considerabilă” – a subliniat Laczikó Enikő, și în calitatea dânsei de membru al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. 

Sursă: Facebook/ Departamentul pentru Relații Interetnice

Foto: Gönczy Tamás/UDMR