Modelul Sfântu Gheorghe: Primăria a semnat contracte PNRR în valoare de peste 100 de milioane de euro

Municipul Sfântu Gheorghe a încheiat contracte de finanțare în valoare de peste 500 de milioane de lei, pentru investiții în infrastructura școlară, locuințe, mobilitate sau reabilitare termică. Astfel, Sfântu Gheorghe se află printre primele 3 orașe din România în ceea ce privește câștigarea proiectelor prin PNRR, conform declarației primarului Antal Árpád.

Spre deosebire de anul trecut, când unele dintre cele mai aglomerate străzi din oraş au fost reparate aproape simultan, fiind incluse într-un proiect finanțat din fonduri europene, unde termenele de finalizare nu puteau fi depășite, iar locuitorii erau deranjați de lucrările derulate, anul acesta primarul a susținut faptul că locuitorii nu vor fi incomodați de proiectele ce se vor desfășura.

„Ceea ce este foarte important și cred că interesează cetățenii este că în perioada următoare vom avea foarte multe investiții, dar investiții care deranjează mai puțin în viața de zi cu zi, față de cum erau în perioada precedentă, pentru că pot să spun că în proporție de 80% am finalizat investițiile de bază. Au fost foarte multe decizii dificile, au fost foarte multe investiții care au deranjat populația, dar pot să spun că în proporție de 80% rețelele din acest oraș sunt schimbate. Asta nu înseamnă că e exclus ca o conductă de gaz să nu genereze situații în care să trebuiască să se intervină la un moment dat dar, per total, cred că e foarte bine că am pus accent pe ceva care nu se vede cu ochiul liber, care de foarte multe ori a creat deranj, și care din punctul de vedere al funcționării orașului este extrem de important (…) Eu zic că trebuie să considerăm că aceste investiții se realizează în 2024, 2025, 2026 și 2027, pentru că partea de fonduri europene trebuie atrasă până în 31 august 2026, dar probabil că finalizarea unora dintre ele, cu contribuție proprie și tot, va fi în 2027 (…) Dar cuvântul – cheie este reziliența. Bugetul pune accent pe acele investiții prin care orașul devine rezilient împotriva șocurilor externe”, a mai spus primarul.

Referitor la reabilitarea termică a blocurilor, edilul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că doar din PNRR au fost atrase fonduri europene de peste 40 de milioane de lei, iar pentru instituțiile de învățământ sunt câștigate proiecte în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei. Conform celor spuse de Antal Árpád, municipalitatea va pune accent în special pe dezvoltarea zonelor cu populație expusă riscului de sărăcie energetică, precum zona Ciucului sau blocurile din strada Váradi József.

Sursa: Hotnews.ro