Ministrul Sportului, de la UDMR: „Nu putem avea (în România) echipe formate doar din jucători străini”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, își susține în continuare Ordinul semnat prin care echipele sunt obligate să aibă cel puțin 40% din componență jucători români. Acuzat de președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, că ar fi vorba despre o măsură discriminatorie, ministrul din partea UDMR a replicat că decizia nu încalcă normele europene, deci nu poate fi vorba de o măsură discriminatorie.

„Am trăit cu toţii emoţiile momentelor de glorie din gimnastică, handbal, fotbal, canotaj şi alte sporturi cu echipe de aur, o tradiţie pe care vrem să o transmitem mai departe către generaţiile viitoare. Pentru asta avem nevoie în primul rând de un cadru adecvat, aşa cum este şi Ordinul 500/2022 privind ponderea de minimum 40% jucători români pe teren, în timpul competiţiilor oficiale. Este o iniţiativă intens dezbătută în ultimul timp, dar care poate reprezenta o gură de aer pentru sport. În plus, contrar unor opinii din spaţiul public, ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene, nu încalcă libera circulaţie prevăzută la art. 45 TFUE şi prin urmare nu este una discriminatorie”, a scris Eduard Novak, pe Facebook.

Ministrul a adăugat și faptul că el crede într-un sistem în care sportivii români să fie promovați.

„Cred într-un sistem în care să promovăm mai mult sportivii români şi să creştem baza de selecţie pentru înalta performanţă. Poate că pe pereţii din camerele lor tinerii noştri sportivi au idoli precum Hagi, Popescu, Neagu, Huţupan, Pîrv, Mureşan sau altă legendă a României, dar pentru a călca pe urmele lor ei au nevoie de spaţiu de afirmare în echipele în care evoluează”, a mai adăugat ministrul din partea UDMR.

Începând cu sezonul 2022-2023, Ministerul Sportului a impus obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români în competițiile naționale în sporturile de echipă. Federația Română de Fotbal, Federația Română de Handbal și alte federații au criticat decizia ministrului.

Sursa: digi24.ro

Foto: Eduard Novak/Facebook