Săptămâna aceasta, mai exact miercuri, 8 februarie, Comisia de Disciplină a FRF urmează să soluționeze speţa referitoare la scandările xenofobe din timpul meciului recent dintre Sepsi OSK și U Craiova 1948. Din analizele făcute de unii și de alții prin diverse publicaţii sportive, reiese că Sepsi OSK are toate șansele să câștige la „masa verde”.
În clubul oltenilor a fost săptămâna trecută multă agitație. Într-un timp atât de scurt, patronul U Craiova 1948, Adrian Mititelu, s-a lansat în fel și fel de afirmații. De la încercarea de a da vina pe clubul Sepsi, pe care nu s-a sfiit să îl suspecteze în declarațiile sale oficiale că a premeditat incidentul de pe stadionul de la Sf. Gheorghe atunci când le-a permis suporterilor craioveni accesul în tribune, la vina atribuită unui angajat al său că a semnat un act de care el n-a știut și în care era prevăzut că, de fapt, clubul pe care îl finanțează avea răspunderea propriilor suporteri, Mititelu s-a zbătut vizibil, dând din colț în colț, în încercarea de a mai salva ce se mai poate salva.
Între timp, pe net a fost lansată cea mai stupidă petiție din câte am văzut vreodată, prin care se cerea „Alungarea ungurilor din țară!” pe motiv că ei sunt o permanentă provocare. În mod cert, au fost oameni care au semnat această petiție, și ceva mă face să cred că nu au fost deloc puțini, dar eu stau să mă întreb ce mecanisme de gândire au avut inițiatorii petiției. Ca om care iubește scrisul, mi-am lăsat imaginația să se joace cu potențiala implementare a solicitării acestei petiții.
Am văzut cu ochii minții cum toți ungurii din România își împachetau bagajele și plecau … Unde? Țara asta este și a lor. Unde să se ducă? Dar nu asta e important. S-ar fi dus probabil în Ungaria, că tot e mai aproape decât Asia în care sunt trimiși cu fiecare prilej. Important e să vezi cu ochii minții ce ar rămâne după plecarea ungurilor. Cum ar arăta orașele și satele golite de niște oameni care stau aici de veacuri și au pus umărul la clădirea unei părți din țara asta. Ce s-ar schimba în mai bine pentru România și ce am face noi cu liniștea că Ardealul pustiit de niște oameni iese de sub amenințarea de a ne fi luat? La ce și cum ne ajută pe noi, mai ales pe cei din alte zone ale țării, să ne plece toți ungurii din țară? Cine poate oare să-mi explice?
Tind să cred că nici inițiatorii petiției în cauză nu au gândit atât de departe. Oricât de meschin ar suna asta, scopul a lor a fost unul singur și sigur. Să îndreptățească ghiolbanismul de care au dat dovadă suporterii olteni. Printr-o poziție prin care se pronunțau împotriva corectitudinii politice de care pretindeau că nu mai au loc nicăieri, și-au cerut, de fapt, dreptul la a instigare la ură și violență. Firește, totul a fost un biet val într-un pahar cu apă și mă aștept ca, în curând, petiția să nici nu mai poată fi accesată online.
Valurile mai mari s-au făcut însă la un alt nivel. Clubul craiovean s-a văzut obligat să schimbe politica legată de suporteri și chiar a suspendat pe durată nedeterminată accesul spectatorilor pe stadion. Iată ceva concret și bun care arată că se poate și care ne dă speranța de mai bine. Să nu ne bucurăm însă prea tare și să uităm să spunem că, dacă arbitrul Andrei Chivulete nu ar fi decis să întrerupă meciul din cauza incalificabilelor scandări, nimic din toate astea nu s-ar fi petrecut în fapt. De ce? Pentru că românii au nevoie de dușmani. Fără dușmani identitatea lor se dizolvă ca zahărul într-un pahar cu apă. Și, vorba aia, dacă cruzii dușmani nu apar ca să se închine la noua noastră soartă, e musai să ni-i facem noi – ca să nu ne alegem, ferească Dumnezeu, cu un imn lipsit de sens. Acesta ar fi fost un bun motiv pentru toată lumea fotbalului să lase scandările xenofobe să curgă lanț și să se facă toată lumea că nu a auzit sau că înjurăturile nu au fost chiar așa grave. Dar uite că, într-o zi, cineva a avut curajul să ia atitudine și să spună „Stop!”.