După campaniile anti-Soros și anti-LGBT, guvernul Ungariei vine cu o nouă găselniță care stârnește un val de controverse: bomba cu „SANCȚIUNI” europene!

Viktor Orban aplică din nou rețeta dușmanului care vrea să distrugă Ungaria, pentru a-și păstra popularitate și privilegiile susținătorilor săi, de data aceasta nemaifiind vorba de George (Gyorgy) Soros sau comunitatea LGBT, ci de sancțiunile europene, care, în opinia liderului de la Budapesta distrug economia și stilul de viață al ungurilor. În opinia lui Viktor Orban, Ungaria se află de 12 ani sub asediul libertinismului bruxelez. Acum se organizează o consultare națională privind efectele asupra Ungariei ale sancțiunilor impuse Rusiei de la Bruxelles.

Presa de opoziție de la Budapesta face referire la un document din cabinetul premierului, precum și la numeroase panouri și afișe care au împânzit toată țara, conform cărora Ungaria a plătit aproximativ 19 milioane de euro pentru o campanie de propagandă împotriva sancțiunilor occidentale anti-ruse. Contractul a fost semnat la începutul lunii iulie, dar documentația a fost publicată abia pe 13 octombrie.

RTL.hu raportează că concursul pentru dezvoltarea sloganului și a afișului, precum și pentru amplasarea lor pe străzi, a fost câștigat de New Land Media Reklam și Lounge Design Szolgaltato, companii abonate la banii guvernului, care „ primesc în mod regulat comenzi de la guvernul lui Viktor Orban”.

Guvernul ungar a cerut agențiilor de publicitate să „îndeplinească sarcini legate de comunicarea guvernamentală pe arena internațională și internă care afectează viitorul Europei”, precum și „ sarcini legate de deciziile guvernamentale care au un impact mare asupra vieții cetățenilor”.

Mai concret, afișele trebuie să convingă populația că sancțiunile Bruxelles-ului sunt ineficiente.

Jurnaliștii maghiari scriu că „în ultimele luni, guvernul a încercat din toate puterile să pună sancțiunile UE pe seama creșterii prețurilor la energie, deși UE nu a restricționat deloc importurile de gaze, iar măsurile luate împotriva importului de țiței încă nu au intrat încă în vigoare”.

SUA și UE atacă campania antioccidentală a lui Viktor Orban

Ambasada SUA la Budapesta a răspuns la comentariile acide antiamericane făcute de guvernul Fidesz al lui Viktor Orban, în legătură cu războiul din Ucraina.

Un videoclip de un minut postat de ambasadă săptămâna aceasta pe Twitter a adunat cinci declarații antiamericane făcute de oficiali guvernamentali sau de aliații lor din mass-media. Privitorii au fost rugați să ghicească dacă comentariile aparțin președintelui rus Vladimir Putin sau oamenilor liderului ungar.

Critici au venit și de la Comisia Europeană. „Este nepotrivit să arătăm imagini cu bombe sau cu rachete în legătură cu sancțiunile, când ne gândim că scopul sancțiunilor este tocmai acela de a împiedica căderea bombelor peste Ucraina”, a declarat Dana Spinanț, una dintre purtătoarele de cuvânt ale Comisiei Europene, citate de Euronews.

Surse: libertatea.ro, digi24.ro, rtl.hu, euronews.com.