Kelemen Hunor, lecție pentru Viktor Orbán: lupta ucrainenilor pentru libertate este asemănătoare cu cea a maghiarilor de la 1848

Cu ocazia zilei de 15 martie 2022, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, vicepremierul României, Kelemen Hunor a afirmat că cetăţenii Ucrainei duc astăzi o luptă pentru libertate, aşa cum au făcut-o tineretul revoluţionar din martie 1848, iar toţi cei care iubesc libertatea sunt alături de ei. Declarațiile lui Kelemen Hunor pot părea că nu se înscriu în retorica lui Viktor Orban și a susținătorilor săi din România, care, deși nu a susținut invazia Ucrainei, a evitat să condamne în termeni clari deciziile lui Vladimir Putin privind „operațiunea militară specială” din statul vecin.

El a declarat: nicio naţiune nu are dreptul de a priva o altă naţiune de libertatea ei şi niciun stat nu este îndreptăţit să atenteze la existenţa altui stat, să-i ocupe teritoriul şi să ucidă sau să alunge populaţia civilă a acestuia.

“Astăzi cetăţenii Ucrainei luptă pentru libertate! Aşa cum tineretul revoluţionar din martie 1848 au luptat pentru libertate. Toţi cei care iubesc libertatea sunt astăzi alături de ei. Ei sunt de partea libertăţii şi se opun agresorului, se opun invaziei ruseşti. Aşa facem şi noi. Aceasta este singura atitudine corectă în momentul actual” – a spus politicianul, care este totodată viceprim-ministru al guvernului României.

El a adăugat: dinspre Est nu a venit niciodată securitatea, nici prosperitatea, nici libertatea. “Noi, est-europenii, nu am primit niciodată libertate de la ruşi. Noi, maghiarii, nu am primit libertate de la ruşi nici în 1848, nici în 1956 sau mai târziu” – a declarat, menţionând ca o lecţie a istoriei ultimilor peste 100 de ani, că o minoritate naţională nu poate ieşi decât învinsă din orice război, iar războaiele oricum nu au învingători.

Hunor Kelemen a încercat să ilustreze retorica falsă a actualei propagande de război ruseşti de pe reţelele de socializare evocând cazul poetului Petőfi prin termenii acestei propagande: “Petőfi Sándor, tulburătorul liniştii care s-a dedat actelor teroriste, a fost neutralizat pe câmpia de la Albeşti de către unul dintre eroii armatei de eliberare a Rusiei ţariste” – după care a pus întrebarea: cum sună această frază?

Potrivit politicianului, luptătorii pentru libertate ai Ucrainei de astăzi apără naţiunile aflate la vest, de aceea trebuie să-i susţinem pe ucraineni, pe maghiarii din Transcarpatia şi românii din Bucovina de Nord, pe fiecare cetăţean care suferă din cauza războiului. El a declarat: comunitatea maghiară din Transilvania trebuie să fie pregătită pentru primirea refugiaţilor şi să aibă grijă să nu cadă victimă nici a psihozei, nici propagandei de război.

El a subliniat, de asemenea, că Occidentul global trebuie să-şi păstreze unitatea în această perioadă. Numai astfel poate pune capăt crizei create de preşedintele Putin şi vărsării de sânge fără rost. “Pe urmă putem discuta despre toate lucrurile despre care gândim diferit” – a spus politicianul.

Hunor Kelemen a considerat că dorinţa de libertate a oamenilor este vizibilă, perceptibilă. În opinia sa, lecţia istoriei spune că asupritorul nu poate învinge niciodată, asupritorul va pierde întotdeauna.

Sursa: hirado.hu