Candidatul opoziției din Ungaria va face o vizită electorală la Cluj-Napoca

În ciuda faptului că un număr de lideri ai UDMR din Transilvania au refuzat anterior să accepte prezența candidatului comun al partidelor de opoziție din Ungaria, la funcția de prim-ministru, Márki-Zay Péter, acesta va face campanie și în România, marți 22 martie, la Cluj-Napoca. El va fi prezent la Planetárium Café, local al cărei pagină de Facebook a fost spartă de autori necunoscuți, după anunțul prezenței politicianului în țara noastră. Pe de altă parte, nu se știe cum va fi primit acesta în Transilvania, deoarece foarte mulți maghiari și-au exprimat dezacordul față de prezența oponentului lui Viktor Orban în România, acesta fiind comparat (la înfățișare) inclusiv cu Nicolae Ceaușescu.

Péter Márki-Zay, candidatul la funcția de prim-ministru al opoziției din Ungaria, va vizita Transilvania pe 22 martie, unde va participa la o ședință publică la invitația Planetárium Café din Cluj-Napoca. Evenimentul, la care se poate participa doar prin preînscriere din lipsă de spațiu, se va concentra pe programul electoral al opoziției maghiare și pe ideile lui Péter Márki-Zay privind politica de sprijin al maghiarilor din România.

Pe de altă parte, Gergő Mostis, proprietarul Planetárium Café, a scris despre curiosul caz al atacului paginii de Facebook a cafenelei: „Pe 17 martie, persoane neautorizate au spart pagina mea de Facebook și au șters pagina Planetárium Café. După aceea, poza mea de profil a fost înlocuită și cu o fotografie extrem de obscenă, pentru care pagina de Facebook a fost dezactivată automat timp de 30 de zile”, a scris el.

La începutul lunii februarie, presa maghiară din România a publicat o scrisoare a celor mai importanți aleși locali ai UDMR din Transilvania adresată lui Márki-Zay Péter, candidatul la funcția de prim-ministru al Ungariei din partea opoziției. Documentul nu a fost public, și nici faptul că scrisoarea care i-a intrat în posesie în aceste zile, a fost scrisă și expediată în toamna anului trecut liderului coaliției opoziției ungare, ca un răspuns la solicitarea acestuia de a se întâlni cu lideri locali maghiari din Transilvania.