Concedieri masive în presa de limba maghiară din România

Luna ianuarie se anunță o lună grea pentru presa de limbă maghiară din Transilvania. Asociația Médiatér, prin care partidul ungar FIDESZ, condus de Viktor Orbán, și-a câștigat popularitatea în rândul etnicilor maghiari din țara noastră va concedia două treimi dintre jurnaliștii care lucrează la ziarele sale, transmite publicația independentă Transtelex.

Grupul de firme operat de Asociația Transylvanian Médiatér nu va face concedieri doar în redacțiile ziarelor tipărite, ci și în cadrul publicațiilor online și posturilor de radio pe care le controlează. Conducerea holdingului media, finanțat din banii contribuabililor maghiari, nu a reușit să-l facă viabil nici cu cele douăzeci de milioane de euro primite de la înființare.

Motivul concedierilor are legătură cu criza economică ce se manifestă deja în Ungaria, unde bugetul de stat este supus unor presiuni majore pentru a face față inflației galopante și crizei energetice.

Reamintim că presa de limbă maghiară din România e controlată aproape în totalitate de Budapesta după ce UDMR a acceptat ca guvernul Viktor Orbán să finanțeze publicațiile de tradiție din Transilvania.

Cea mai mare companie a trustului de presă finanțat de contribuabilii maghiari, Prima Press Kft. din Odorheiu Secuiesc, a anunțat în urmă cu mai bine de două săptămâni că va suspenda publicarea și distribuirea produselor sale tipărite – Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, Heti Hirdető, Nőileg – începând cu 30 decembrie 2022.

Au fost concediați redactorii, corectorii, corectorii, lucrătorii tehnici care au legătură cu paginile tipărite și distribuția. Dar concedieri au loc pe scară largă: doar o treime din cei aproximativ nouăzeci de jurnaliști cu normă întreagă vor rămâne angajați la holdingul media

„Prăbușirea poate fi strâns legată de faptul că grupul de întreprinderi nu a fost capabil să se descurce pe propriile picioare după înființarea sa în 2018 și continuă să se bazeze pe fondurile bugetare maghiare. Cu toate acestea, Budapesta a început deja să închidă robinetele cu bani anul trecut, iar având în vedere situația economiei maghiare, perspectivele pentru anul viitor sunt și mai sumbre pentru Asociația Médiatér din Transilvania”, arată publicația independentă Transtelex.

Citește știrea integral pe g4media.ro

Foto: lisaliebermanwang.com