INEDIT! Cel mai bun jucător de șah din Ungaria ar putea concura în viitor sub culorile României

Deși în ultimii ani am fost obișnuiți ca diferiți sportivi cu origini din România să aleagă să concureze pentru alte țări, din motive ce țin de posibilități de pregătire sau afinități personale, iată că există și excepții. Jucătorul maghiar de şah Richárd Rapport, numit în Ungaria „o comoară a sportului maghiar”, vrea, în mod șocant, să îşi continue cariera în culorile României, chiar dacă nu are origini în țara noastră, așa cum ne-am aștepta inițial. Care este explicația?

Federaţia Maghiară de Şah protestează împotriva acestui lucru şi face tot posibilul pentru a se asigura că jucătorul de şah, aflat pe locul cinci în clasamentul mondial, să concureze mai departe pentru Ungaria, a declarat László Szabó, preşedintele federaţiei, pentru agenţia ungară de presă MTI.

László Szabó a subliniat că sunt în contact cu federaţia din România, care are o atitudine “foarte corectă” cu privire la subiect şi care ar dori să soluţioneze cazul “fără prejudicii”. Federaţia Română de Şah a transmis că Rapport i-a abordat cu solicitarea sa. Totodată, preşedintele federaţiei ungare a explicat că i se pare îngrijorător faptul că nu este nevoie de schimbarea cetăţeniei, şi că dacă cineva vrea să concureze în culorile unei alte ţări, nu trebuie decât să aibă reşedinţa în ţara respectivă.

Care este totuși explicația?

Potrivit portalului 24.hu din Ungaria, sponsorul principal al turneului de şah 2022 Superbet Chess Classic Romania care s-a încheiat recen, proprietarul miliardar, de origine sârbă, al companiei Superbet, Sacha Dragic, i-a făcut lui Rapport o ofertă de sponsorizare irezistibilă, care îi poate oferi o şansă reală ca în următorii ani să câştige titlul de campion mondial la şah. Potrivit informaţiilor tatălui lui Rapport, jucătorul de şah a decis deja şi a acceptat oferta, care include ca acesta să îşi continue cariera în culorile României.

Surse: hirado.hu, n24.hu.