Gabor Maté: țări mici precum Ungaria sau România mereu s-au confruntat cu imperii mari, puteri mari

Într-un interviu acordat Știrilor PRO TV, celebrul psiholog a vorbit despre problemele cu care tot mai mulți oameni se confruntă în ultima vreme. Gabor Maté a avut câteva sfaturi pentru români. Interesant a fost că celebrul autor a făcut referire la originea sa maghiară și la contextul asemănător în care România și Ungaria se află prin apropierea de războiul din Ucraina.

Reporter: În acest context al războiului de la granițele României. Simțim uneori că războiul ne bate la ușă, din cauza poziționării noastre geografice, trăim într-o anxietate constantă și angoasă, amenințări vin înspre noi dinspre mari puteri ale lumii. Ce putem să facem să ne ținem sub control anxietatea în acest context?

Dr. Gabor Maté: Ceea ce descrieți nu se întâmplă doar la voi, în Romania. Eu m-am născut în Ungaria, știu câte ceva despre România și știu că aceste țări mici au fost mereu invadate, țări precum Ungaria sau România, de către turci, austrieci, mereu s-au confruntat cu imperii mari, puteri mari. Tot ce pot să vă spun este că cu cât oamenii stau mai uniți și nu rămân tăcuți, dar vorbesc despre ceea ce simt, este foarte dificil pentru aceste țări să nu fie traumatizate. Istoria lumii se repetă din nou și din nou și este greu.


Reporter: Dacă vorbim despre copii, ei aud lucruri, aud cuvântul război și se panichează. Cum credeți că ar trebui abordat acest subiect cu un copil?

Dr. Gabor Maté: Dacă ne uităm la dovezi, ceea ce oferă copiilor cel mai bun simț al siguranței este să fie cu părinții care îi iubesc și îi înțeleg. Nu este doar despre evenimentele care se întâmplă în lume, ci și despre cum copilul trăiește și experimentează ceea ce se întâmplă. Trebuie să stea apropiați de părinți, iar părinții să le dea un sentiment de siguranță. Este cel mai bun lucru! Chiar în fața unor mari catastrofe și amenințări, dacă părinții stau aproape de copiii lor, copiii pot să treacă mai bine prin asta.

Sursa: stirileprotv.ro